PREMIJERA

Senka Bulić režira 'Kurlane', a u glavnim ulogama su Helena Minić Matanić i Frano Mašković

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 27.11.2018 15:53
  • Objavljeno 27.11.2018 u 15:45
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Kazalište Hotel Bulić najavilo je autorski projekt prema motivima Trilogije o Kurlanima Mirka Božića koji potpisuje redateljica Senka Bulić, a u predstavi igraju Helena Minić Matanić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić, Anđela Ramljak i Paško Vukasović

'Kako u 21. stoljeću na scenu postaviti Kurlane, antologijsku trilogiju našega pisca Mirka Božića o životu u Dalmatinskoj Zagori, prvi put objavljenu 1952. godine, bez posebne povijesne reference u domaćem kazalištu? Surova stvarnost Dalmatinske Zagore s kraja četrdesetih godina prošloga stoljeća ali i položaj žena u patrijarhalnom društvu kojima je Božić dao glas i kontekst nakon više od šest desetljeća otvaraju cijeli niz starih, ali i novih pitanja na koje kroz svoju interpretaciju i autorski projekt odgovore propituje redateljica Senka Bulić u predstavi prema motivima Trilogije o Kurlanima', stoji u najavi predstave koja će premijerno biti izvedena u Tvornici 3. prosinca.

  • +1

Senka Bulić režira Kurlane

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Žena koja ruši tabue svoje sredine u današnjem bi svijetu bila heroina i povod za djelovanje, a u onome nekadašnjem tek jedan od brojnih tragičnih likova naše književnosti. Priče o ženama u našoj književnosti često u fokusu imaju tragične posljedice i kraj, dok nam se iz današnje perspektive rakurs mijenja i okreće prema uzrocima i mogućnosti novih početaka. Perka, tragična figura ali i subverzivna heroina kao metafora položaja žena u društvu u ovoj interpretaciji kroz religiozno preobraćenje i zavjetovanje doživljava najveću tragediju svog života - njezina priča je mrtva utrka života i smrti. Tu priču na prvi mah možda gledamo kao priču prošlosti, ali ćemo je na kraju ipak detektirati kao priču o našoj sadašnjosti, najavljuju iz Hotela Bulić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!