LAUBA

Sedam dana za sve ljubitelje dizajna

12.03.2014 u 17:47

Bionic
Reading

S ciljem jače vidljivosti dizajna kao integriranog dijela društva, u zagrebačkoj Laubi će se od 23. do 27. travnja održati Tjedan dizajna, čime Hrvatska prvi put dobiva manifestaciju kakva je posljednjih petnaestak godina standardna forma kojom se diljem svijeta promiče dizajn

U okviru Tjedna dizajna okupit će se postojeća dizajnerska događanja, 6. Auto(r) - međunarodna konferencija o dizajnu automobila, 4. Sudnji dan - nezavisni festival kreativnih komunikacija i 5. Produkteka - platforma produkt dizajna. Program će donijeti niz predavanja, predstavljanja, izložbi, radionica i prodajnog sajma kojima će istaknuti gospodarska uloga dizajna i nužnost njegova uključivanja u proces stvaranja novih gospodarskihvrijednosti i proizvoda.

Kako je ovo tek prvo izdanje nemamo krovnog pokrovitelja, troškovi su raspodijeljeni između nositelja programa, no želimo podići svijest ljudi o svemu što se događa na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, rekla je Tina Marković iz Produkteke na današnjoj konferenciji za novinare. Kada smo krenuli s organizacijom vidjeli smo da postoji velika potreba vrednovanja dizajnerske scene, ali i za ostvarivanjem dijaloga i suradnje među projektima koji su do sada bili rascjepkani, dodala je.

Produkteka, platforma koja povezuje dizajn, proizvođače i distributere, a planira se jače povezati i s inovatorima, na izložbi će predstaviti projekte s dosadašnja četiri izdanja te trideset novih na temu 'Dizajn, a ne prosjek!'. Na panel diskusiji govorit će o problemima povezivanja svih sudionika stvaralačkog procesa kojim se želi doći do novog proizvoda.

U sklopu Tjedna održat će se Auto(r), najveća europska konferencija o dizajnu automobila kojoj je ove godine tema 'Indie automobili'. Poput indie glazbe i indie filimiova, nezavisni automobili nastaju izvan korporacija nošeni strašću i inovacijom, rekao je organizator Danijel Tomičić

Najavio je da će se, među ostalim, predstaviti Local Motors, američka tvrtka za proizvodnju automobila koje dizajnira internet zajednica, sastavljaju ih sami kupci u malim tvornicama, a izrađuju se u ograničenoj seriji od pet tisuća komada. Među predavačima bit će i hrvatski pilot Vladimir Bošnjak koji je dizajnirao vozilo S3TR koji podsjeća na Segway.

Sudnji dan, festival kreativnih komunikacija koje organizira udruga "Boonika - platforma vizualnog dijaloga", na Tjednu će prirediti seminar na kojemu će se predstaviti jedinstveni softver ZBrush koji se koristi u mnogim industrijama, a njegova popularnost raste s 3D ispisima. Taj festival namijenjen je profesionalcima angažiranima u komercijalnom i neprofitnom sektoru, studentima i kreativcima s raznih područja.

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca je kroz program "Coworking Croatia" pripremilo svoju zonu s bogatim programom koji se nadovezuje na temu dizajna, radionice te diskusije o potrebama i problemima suradnji i udruživanja nezavisnih profesionalaca s područja kreativnih industrija. U okviru tog programa gostovat će "Nova Iskra" iz Beograda, čiji projekt "Ask me anything" donosi besplatne konzultacije s vodećim lokalnim profesionalcima, te "Poligon" iz Ljubljane koji će govoriti o svojim iskustvima.

Tijekom dana održavat će se edukativni i profesionalni programi po principu "za svakog ponešto", dok su večeri u "Laubi" na Tjednu rezervirane za zabave i druženja.

Među partnerima Tjedna su još Scuderia Zagreb, Šumarski fakultet, Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Hrvatsko dizajnersko društvo, Vienna Design Week, Atelier dell'innovazione, Vizkultura, Tekstilno-tehnološki fakultet, MTV.