'DANI BEZ KRAJA'

Sebastian Barry prvi dvostruki dobitnik nagrade Costa za roman

01.02.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Irski dramatičar, romanopisac i pjesnik Sebastian Barry proglašen je u utorak navečer u Londonu ovogodišnjim dobitnikom nagrade Costa za knjigu godine, a titulu prvog dvostrukog laureata jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada u kategoriji romana donijela mu je knjiga 'Days Without End'

'Days Without End' (Dani bez kraja), 'vatrenu i veličanstvenu' priču o homoseksualnoj ljubavi čija se radnja odvija u vrijeme krvavog razdoblja osnivanja suvremenih Sjedinjenih Američkih Država, sudački je panel ocijenio 'jednim od najčudesnijih opisa ljubavi čitave književnosti'.

Time je Barry, jedan od najpriznatijih suvremenih irskih pisaca, postao jedini dvostruki dobitnik u kategoriji romana u povijesti te nagrade, nakon što ju je osvojio 2008. za knjigu 'Tajno pismo'.

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada koja se dodjeljuje u pet kategorija – za roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Pobjednički naslovi u tim kategorijama potom se natječu za naslov britanske knjige godine.

Dosad su nagradu dvaput, ali u kategoriji poezije, osvojili Ted Hughes i Seamus Heaney.

Proglašavajući dobitnika, predsjednica sudačkog panela Kate Williams istaknula je kako je takva odluka donijeta jednoglasno nakon samo 90 minuta rasprave.

'Brutalna je, zastrašujuća, tjera na suze, užasava – a istodobno, posjeduje fantastične trenutke svjetlosti i ljepote, i prijateljstva, vodeći čitatelja od vrhunaca do samoga dna ljudskoga iskustva. To je jedna apsolutno veličanstvena, nevjerojatna knjiga', ocijenila je Williams.

Priča prati život Thomasa McNultyja, koji je, bježeći od gladi, emigrirao iz Irske u SAD u 1850-ima. U Americi postaje vojnikom koji se u početku bori protiv Indijanaca, a potom u građanskom ratu. Barry, koji je ranije otkrio da ga je na priču o homoseksualnoj ljubavi inspirirao vlastiti sin nakon što je 'izašao iz ormara', u knjizi veliki naglasak stavlja na romantičnu ljubav između McNultyja i njegovog kolege vojnika Johna Colea, i njihove usvojene kćeri, indijanske djevojčice Winone.

Primivši 30 tisuća funta (oko 260 tisuća kuna) vrijednu nagradu, Barry je kazao kako ga je 'ludo usrećila, od korijena kose do malog nožnog prsta, na način koji je pomalo neprikladan za čovjeka od 61 godine'.

Pisac osebujna spisateljskog stila smatran jednim od najboljih suvremenih irskih književnika, Barry nije nepoznat hrvatskoj čitateljskoj publici: njegov roman 'Tajno pismo' dostupan je i na hrvatskom jeziku, u izdanju nakladnika Profil i prijevodu s engleskoga Mije Pervan, a Barry je u svibnju 2016. boravio u Zagrebu kao gost književnog festivala Zagreb Book Festival (ZBF) Naklade Ljevak.

Nagrada Costa pokrenuta je 1971. kao književna nagrada Whitbread, a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee. Titula knjige godine uvedena je 1985., a ovogodišnji su pobjednici pojedinih kategorija izabrani između ukupno 596 prijavljenih naslova.

Barry je pobijedio u konkurenciji u kojoj su još bili biografski roman Keggie Carew 'Dadland', debitantski roman 'Golden Hill' Francisa Spufforda, zbirka poezije 'Falling Awake' Alice Oswald i dječja knjiga Briana Conaghana 'The Bombs That Brought Us Together'.

Proglašenju pobjednika u kategoriji nagrade Costa za knjigu godine prethodila je dodjela nagrade Costa za najbolju kratku priču, koju je ove godine osvojila Jess Kidd za kratku priču 'Dirty Little Fishes'.