PREMIJERA U KEREMPUHU

Satirički obračun s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa

  • Autor: M.P.
  • Zadnja izmjena 25.03.2019 12:13
  • Objavljeno 25.03.2019 u 12:13
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kerempuh PRess

Praizvedba dramskog teksta 'Ja od jutra nisam stao' dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađen na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, premijerno će se izvesti u petak, 29. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u režiji Nane Šojlev

U pomaknutom Vizekinom svijetu matrijarhalnog uređenja, gdje su stereotipizirane rodne uloge izvrnute, a muškarci inferiorni ženama, satiričkom se oštricom obračunavamo s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i uvriježenim klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu, stoji u najavi Kerempuhove predstave.

Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za jedne večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno razotkrivajuće pijančevanje svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom. Poigravajući se s predrasudama i društvenim očekivanjima, 'Ja od jutra nisam stao' Une Vizek pitkim se i nepretencioznim izrazom dotiče aktualne problematike rodnih uloga oko koje rasprava ne staje.

  • +7
  • +4

Ja od jutra nisam stao

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Kerempuh PRess

U predstavi igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica. Glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!