NAJBOLJI ROMAN

Saša Stanišić dobio nagradu na Sajmu knjiga u Leipzigu

24.03.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Njemački pisac bosanskih korijena Saša Stanišić dobitnik je ovogodišnje nagrade Sajma knjiga u Leipzigu za svoj novi roman 'Vor dem Fest' (Prije proslave) u kojemu opisuje život na istoku Njemačke

Već deset godina se na Sajmu knjiga u Leipzigu dodjeljuje i nagrada za najbolji roman godine objavljen na njemačkom jeziku, o kojoj je ove godine odlučivao žiri sastavljen od sedam književnih stručnjaka. Nagradu je u kategoriji beletristike tako dobio Saša Stanišić, rođen 1978. godine u Višegradu (Bosna i Hercegovina), za svoj hvaljeni roman 'Vor dem Fest' u izdanju nakladnika Luchterhand, a tematizira život na selu na istoku Njemačke.

Stanišić je dobio nagradu u konkurenciji uglednih kolega Martina Mosebacha, Fabiana Hischmanna, Pera Lea i Katje Petrowskaje. Roman 'Vor dem Fest' Saše Stanišića prikazuje istočnonjemačku provinciju kao mjesto tragedije i komedije te ga je žiri u svojem objašnjenju opisao kao 'probno bušenje njemačke povijesti' koje kroz tehniku patchwork pripovijedanja nudi nove uvide u život suvremene Njemačke.

Saša Stanišić je dobio pohvale njemačke književne javnosti svojim prvijencem 'Kako vojnik popravlja gramofon' iz 2006, čiji je prijevod kod nas objavila zaprešićka Fraktura. Stanišić je s obitelji početkom rata u Bosni i Hercegovini, odnosno 1992. godine, emigrirao u Njemačku, u kojoj je studirao njemački jezik i slavistiku na Sveučilištu u Heidelbergu i Institutu za njemačku književnost u Leipzigu.

Radio je kao asistent na Sveučilištu Bucknell u Lewisburgu (SAD). Na njemačkom piše poetske tekstove, eseje i kratke priče koje su od 2001. objavljene u nekoliko antologija i književnih časopisa.