PUKLA LJUBAV S ROMIMA

Sanader završio u Muzeju prekinutih veza

17.11.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Kasum Cana donirao je Muzeju prekinutih veza portret bivšeg premijera RH Ive Sanadera, izrazivši time svoje razočaranje prekidom njihove (emotivne) veze

Zagrebački Muzej prekinutih veza u svom fundusu odavno ima i predmete koji nisu nužno ostavština prekinutih ljubavnih veza. Jedna Amerikanka donirala im je časopis Newsweek s tekstom o Baracku Obami, a donacija se u fundusu vodi kao 'Prekid s Obamom'. Jedan Irac je donirao pravi mali oltar obznanivši svoj prekid s religijom.

Odnedavno zagrebački Muzej prekinutih veza smješten na Gornjem gradu ima sličnu donaciju, i to predsjednika Foruma Roma Hrvatske Kasuma Cane, koji je doniranjem slike Muzeju raskinuo s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Ostavština neuspjele veze je portret bivšeg premijera, rad akademske slikarice Vere Jadanec

'Jedan dan izašao sam iz saborskog restorana i uputio se prema centru grada. Vidio sam Muzej prekinutih veza i tada sam odlučio donirati portret koji je trebao biti poklonjen Ivi Sanaderu u znak zahvalnosti, a ostao je kod mene jer me Sanader razočarao kad se oglušio na zahtjeve romske zajednice', ispričao je Kasum Cana.

Praksa da političarima daruju slike već se uobičajila kod hrvatskih Roma. Prije nekoliko godina baš je Kasum Cana tadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću poklonio sliku Slavice Međeri, a ubrzo se ispostavilo da je ona ukradena. Cana je već darovao portrete i premijerki Jadranki Kosor te zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću

'Nagradu za papučara dala mi je žena, a volio bih da mi netko napokon da nagradu za najveću papčinu', pojasnio je Cana svoje razočaranje domaćim političarima. Nagradu će sigurno dobiti, i to u vidu brojnih posjetitelja Muzeja prekinutih veza, koje će makar nasmijati put kojim je prošla relikvija propale Canine emotivne veze sa Sanaderom.

Dražen Grubišić, uz Olinku Višticu autor projekta Muzeja prekinutih veza, kazao je da se Kasum Cana prvo raspitivao mora li donirani predmet biti nužno iz ostavštine prekinute muško-ženske ljubavi i mora li biti iz ljubavne veze uopće, a kad su mu pojasnili da primaju predmete iz svih emotivnih veza, donio je sliku.

Muzej će je izložiti na neko vrijeme, a posjetitelji je mogu pogledati u prostoru tik do zagrebačke uspinjače na Gornjem gradu.