POZIVAJU NA KORIGIRANJE KRIZNE MJERE

Samostalni umjetnici poručuju ministrici kulture: Ne prihvaćamo podjelu umjetnika na one koji više ili manje zarađuju

02.04.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) reagirala je na jučerašnju objavu Ministarstva kulture o hitnoj mjeri za isplatu potpore u iznosu od 1625 ili 3250 kuna neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti

U priopćenju predsjednika HZSU-a Hrvoja Kovačevića, upućenog ministrici Nini Obuljen Koržinek, stoji da su joj se iz udruženja 16. ožujka obratili s 'osam jasnih zamolbi' za ublažavanje posljedica prouzročenih koronavirusom kojima su posebno izloženi samostalni umjetnici u Hrvatskoj.

'Jako nam je drago da je uvažena naša zamolba za odgodom revizije statusa samostalnih umjetnika tijekom epidemije koronavirusom. Ova odluka dokazuje da razumijete situaciju u kojoj su se u ovim prilikama našli svi samostalni umjetnici, bili oni obuhvaćeni ili neobuhvaćeni spomenutom revizijom', navodi Kovačević, ali dodaje, kako nažalost, ostale mjere potpore samostalnim umjetnicima, objavljene 1. travnja, 'ne pokazuju razumijevanje situacije, potreba, ni sam status samostalnog umjetnika' u Hrvatskoj.

'Vašim mjerama došlo je do podjele samostalnih umjetnika na tri kategorije: na one koji će dobiti tri isplate od 1.625,00 kn mjesečno, na one koji će dobiti tri isplate od 3.250,00 kn neto mjesečno, te na one koji neće biti obuhvaćeni ovim mjerama. Svi članovi Upravnog odbora HZSU-a i svi samostalni umjetnici koji su nam se javili nakon objavljivanja mjera protiv su podjela, pogotovo onih prema financijskim kriterijima jer svi samostalni umjetnici imaju jednak koeficijent (0.8) kao osnovicu za izračun mirovinskih uplata i svi su svoj status samostalnog umjetnika stekli prema istom kriteriju – zamjetnom doprinosu hrvatskoj kulturi. Ne možemo prihvatiti podjelu na one manje ili više značajne, ili vrijedne umjetnike, kao ni na one koji više ili manje zarađuju. Uz to, članak 69., kao i drugi članci Ustava, jamče nam zaštitu u ovom teškom razdoblju za Republiku Hrvatsku', navodi Kovačević dodajući kako cijene napor ministrice da pomogne ugroženim umjetnicima i njenu 'spremnost na dijalog'.

'Razumijemo i činjenicu da ste dio Vlade RH te stoga načelno podržavamo ovu mjeru pomoći, ali vas pozivamo da uvažite naš stav koji proizlazi iz pozicije umjetnika te mjeru korigirate u skladu s Ustavom RH kao i s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture koje su sigurno ograničene novonastalim prilikama. Pozivamo Vas da nadopunite otvoreni natječaj kriterijem solidarnosti i omogućite svim umjetnicima jednaka (egalite) prava kao i mogućnosti ostvarivanja istih tako da osim onih umjetnika koji koriste e-građanin, omogućite i mogućnost direktne prijave umjetnika na isti poziv u skladu s vremenom i ovom ugrozom', poručio je ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek Upravni odbor HZSU-a.

Ministarstvo kulture objavilo je u srijedu na svojim mrežnim stranicama poziv za prijavu na Potporu samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna RH. Potpora će se, kako su naveli, isplaćivati u iznosu od 1.625 ili 3.250 kuna samostalnim umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Samostalni umjetnici čiji je prosječan mjesečni prihod u 2019. bio manji od 1.625 kn, putem ove mjere mogu ostvariti potpore u iznosu od minimalne plaće za nepuni radni odnos, dok oni čiji je prihod bio veći, mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos.

Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja ove godine i bit će podložna reviziji svakoga mjeseca, ovisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.

Za potporu se može prijaviti putem e-prijavnice kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za njeno ostvarivanje. Pravo na nju nemaju samostalni umjetnici koji su istovremeno vlasnici ili suvlasnici trgovačkih društava, obrta ili drugih pravnih osoba i koji su ostvarili pravo na potporu temeljem drugih Vladinih mjera, navodi Ministarstvo kulture.