Muzej Novog Vala

Izložba 'Novi val i ostalo' u život vratila popularna imena 70-ih i 80-ih

12.05.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Sinoć je u zagrebačkom Muzeju Novog Vala otvorena izložba 'Novi val i ostalo' umjetnice Jasminke Škalić. Izložba sadrži portrete svjetskih i domaćih popularnih glazbenika sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, ali i druga poznata lica

Cijela izložba napravljena je akromatski, u crno – bijeloj skali i pop-art stilu koji naginje realizmu, tehnikom akrila na platnu. Izložba "Novi val i ostalo" bit će otvorena u Muzeju novog vala do 25. svibnja.

U sklopu izložbe mogu se vidjeti portreti glazbenih velikana kao što su: Sting, Annie Lennox, David Bowie, Mick Jagger, Madonna i Billy Idol. Uz njih, autorica Jasminka Škalić portretirala je i poznate hrvatske glazbenike Branimira Štulića, Juru Stublića, Massima Savića, Darka Rundeka, Akija Rahimovskog i Josipu Lisac. Uz pjevače, među oslikanima se nalaze i popularni glumci toga doba poput Anthonyja Hopkinsa, Marlona Branda i Ala Pacina.

Novi val i ostalo Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dear Leader Joe

"Umjetnošću se bavim odmalena, a monokromatske portrete počela sam slikati tek nedavno, prije četiri godine. Jedan od mojih portreta, onaj Dine Dvornika, danas krasi kuću njegove kćeri Elle. Moji portreti nalaze se u brojnim prostorima, no za mene kao umjetnicu važan je korak imati vlastitu izložbu baš u Muzeju novog vala. Naime, velika sam obožavateljica ovog razdoblja, rasla sam na glazbi i filmovima iz tog vremena, pa je samim time ova izložba i osobna", govori Jasminka Škalić, čiji opus broji više od 500 umjetničkih djela.

Slikarica koju uspoređuju s poznatim umjetnicima poput Alexa Katza, osim slikarstvom bavi se i dizajnom nakita. Diplomu, a kasnije i doktorat stekla je na umjetničkoj akademiji Arthouse u Ljubljani, a koliko je svestrana pokazuje i podatak da je ranije studirala pravo i turistički menadžment, stoji u priopćenju.