KROATIEN KREATIV 2013.

Sajam knjiga u Leipzigu predstavlja hrvatske autore

12.03.2013 u 16:42

Bionic
Reading

Sajam knjiga u Leipzigu otvara se 13. ožujka, a nastup hrvatskih pisaca sastavni je dio programa predstavljanja hrvatske kulture Europi uoči ulaska u EU. Autorica programa hrvatskog nastupa je Alida Bremer

Hrvatsko predstavljanje na sajmu knjiga u Leipzigu dio je festivala Kroatien Kreativ 2013 koji se nastavlja na uspjeh festivala Croatie, la voici

Sajam knjiga u Leipzigu se održava u Congress Center Leipzig ministrica Andrea Zlatar će zajedno s direktorom Sajma Oliverom Zilleom otvoriti Forum Jugoistočne Europe te predstaviti program Kroatien Kreative 2013, u hali 4, štand D505. Ministrica kulture RH zatim će u 12 sati u hali 4, štand C 503 prisustvovati otvorenju izložbenog štanda nakladnika iz Hrvatske.

Na Sajmu će biti otvorena izložba Edija Matića i Maje Vrančić 'Igre i zrcala/Split'.

Renato Baretić
i Vladimir Stojsavljević u Traduki Südosteuropa Forumu predstavit će svoje romane 'Osmi povjerenik' i 'Ljetni dnevnik rata', a nakon njih na istom štandu će se održati predstavljanje njemačkog prijevoda romana Maše Kolanović 'Sloboština Barbie' uz diskusiju o pripovijedanju iz dječje perspektive.

U Caféu Europa Srećko Horvat će sudjelovati na panelu 'Jugoistočna Europa i perspektive proširenja EU-a' s Heinz-Jürgenom Axtom i Dragoslavom Dedovićem. Diskusiji na istom štandu pridružit će se Boris Buden i Nadežda Čačinović koji će raspravljati o izazovima i perspektivama EU-a uoči hrvatskog pristupanja te novinar i povjesničar Andreas Ernst, dopisnik Neue Zürcher Zeitunga iz Beograda.

U Kunsthalle der Sparkasse Leipzig bit će predstavljen prijevod na njemački knjige razgovora Srećka Horvata 'Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy' s današnjim vodećim intelektualcima poput Tariqa Alija, Stephanea Hessela, Gayatri Spivak i dr.

Hrvatski dio programa započet će u Traduki Südosteuropa Forumu razmjenom iskustava između izdavača i promicatelja kulture iz Albanije, Hrvatske i Mađarske pod nazivom 'Izdavačke kuće u jugoistočnoj Europi: Preokret, kriza, problemi i perspektive' sa sudionicima Franom Kullijem i Benetom Kolekom (Albanija), Nenadom Bartolčićem (Hrvatska) i Eve Karadi (Mađarska) uz moderaciju Katrin Ostwald-Richter (Goethe-Institut Zagreb). Na istom će se štandu održati u 13 sati rasprava 'Zabavno susjedstvo: Biti mlad i biti star u Ljubljani i Zagrebu' s dva suvremena autora, Zoranom Ferićem i Andrejem Skubićem, koji će govoriti o svojim romanima 'Kalendar Maja', odnosno 'Koliko si moja?'.

Potom će na štandu Tradukija otpočeti diskusija 'Podijeljena Južna Europa: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u kontekstu susjednih zemalja' s Ognjenom Spahićem, Andrejem Skubićem, Srećkom Horvatom, Milošem Živanovićem (Srbija), Todorom Nikolovim Radevom i Jetonom Nezirajem uz moderaciju Doris Akrap, urednice TAZ-a.

Maša Kolanović, Renato Baretić i Zoran Ferić će u kinu UT Connewitz na Adria-Nachtu govoriti o prijevodima svojih knjiga na njemački, nakon čega će se prikazivati filmovi Veljka Popovića te izložba fotografija 'Hrvatska-Kroatien-Croatia/Europa', uz pratnju klape 'Biokovski slavuji'.

U Caféu Europa srpske alternativne i kritičke novine Beton organiziraju raspravu o temi svog novog broja: subverzivne metode u društvima Jugoistočne Europe. Sudjeluju Saša Ilić, Robert Alagjozovski, Blerina Rogova Gaxha i Nadežda Čačinović.

U isto vrijeme na Literaturforumu Srećko Horvat će još jednom govoriti o svojoj knjizi 'Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy' u kojoj je vodio razgovore s današnjim vodećim intelektualcima poput Terryja Eagletona, Tariqa Alija, Gayatri Spivak i dr. Na Südosteuropa Forumu govorit će se o bestselerima bugarske autorice Galine Zlatareve i Edija Marića koji je za svoj roman Grimalda dobio nagradu Steiermärkischen Sparkasse Graz za 2012.

U UT Connewitz, Wolfgang-Heinze-Str. u sklopu Balkan-Nachta nastupit će rumunjska pjevačica, autorica i lutkarica Monooka i autori iz raznih krajeva Jugoistočne Europe koji će čitati svoja djela (Barbara Marković, Ermis Lafazanovski, Mile Stojić, Andrej Ruse, Todora Nikolova Radeva, Andrej Skubic, Barbara Simoniti, Edi Matić, Blerina Rogova Gaxha, Lindita Arapi, Visar Zhiti, Ognjen Spahić, Renato Baretić i Galina Zlatareva).

Na štandu Traduki (hala 4, štand D505) urednik Matteo Colombi (GWZO Leipzig) predstavit će svoju književno-znanstvenu antologija 'Grad – ubojstvo – red' koja pokazuje mjesta zločina iz istočnoeuropske književnosti uz diskusiju sa suradnicima na antologiji Alidom Bremer i poljskim autorom krimića Marekom Krajewskim