DESETO IZDANJE FESTIVALA

Riječke ljetne noći u znaku ulaska u EU

28.06.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 10. festival Riječke ljetne noći, otvorit će se 30. lipnja s izvedbom 'Ode radosti' Ludwiga van Beethovena točno u ponoć, ujedno će se svečano obilježiti ulazak Hrvatske u EU, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo

Intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković kazala je da će program početi u 21 sat povorkom od zgrade HNK, preko Korza pa do Gata Karoline Riječke u luci, a povorku će predvoditi Gradska glazba Trsat.

Na nekoliko mjesta uz trasu povorke, plesači i performeri će prirediti svoje programe, a među njima i Siniša Labrović svojim performansom 'Glorija'.

Na Gatu Karoline Riječke svečane govore održat će intendantica Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon čega će Balet riječkoga HNK izvesti balet 'Carmina Burana' na glazbu Carla Orffa, a u koreografiji i režiji Huga Viere.

'Odu radosti' će izvesti solisti, zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Gradonačelnik Obersnel ovom prigodom je kazao kako su se odlučili na ovaj način obilježiti ulazak u EU zbog vrijednosti festivala Riječke ljetne noći, ali i da žele pokazati spremnost Rijeke da postane Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Ovime će se pokazati samo djelić bogatstva riječke kulturne ponude, rekao je gradonačelnik.

Intendantica Matošević Orešković je iz programa ovogodišnjega jubilarnog festivala izdvojila premijeru riječke Talijanske drame pod nazivom 'Kafka project: frontiere, granice, meje, grens, borders...' kao autorski projekt Karine Holla.

Nadalje, među 30-tak programa ove godine izdvojila je koncert Riječke filharmonije i riječkih rock pjevača, istaknuvši da su već sad gotovo sve karte prodane. Podsjetila je i na obilježavanje 15. godišnjice djelovanja riječke kazališne skupine Trafik s tri njihove predstave.

Među gostovanjima navela je monodramu 'Kod kuće/Kabul' Narodnog pozorišta u Beogradu s nastupom Dušanke Glid Stojanović te koncert Zagrebačkih solista. Festival završava 25. srpnja baletom "Shut up and dance", autorskim projektom Ronalda Savkovića.