ORIGINALNI PROGRAMI

Rezervirajte vikend za besplatni pohod na muzeje širom Hrvatske

14.05.2014 u 14:30

VIKEND U MUZEJU '14

Izvor: Promo fotografije / Autor: MDC

Bionic
Reading

Vikend u muzeju '14 naziv je kulturne manifestacije koja će se održati tijekom vikenda 17. i 18. svibnja 2014., a kojom će osamdesetak muzeja diljem Hrvatske obilježiti Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja

Nositelj je manifestacije Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980., s ciljem podizanja svijesti javnosti važnosti i ulozi muzeju u očuvanju kulturne baštine i razvoju društva.

U skladu s ovogodišnjom temom Dana muzeja – Muzejske zbirke povezuju, muzeji diljem Hrvatske predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture.

Posjet stalnim postavima i izložbama besplatan je, a u svrhu promocije svog rada, muzeji za vikend 17. i 18. svibnja organiziraju niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa kako bi posjetitelje upoznali s kulturnom baštinom i svojom ulogom u njezinu očuvanju.

Najveći broj događanja tradicionalno se održava u Zagrebu. Posebno je zanimljiva edukativna atrakcija u Arheološkom muzeju, u sklopu koje će djeca provesti noć u muzeju istražujući tajne stalnog postava.

Kako bi doživljaj bio što zanimljiviji, osoblje muzeja ugasit će sva svjetla, a mistični egipatski eksponati moći će se razgledavati samo baterijskim lampama. Ovaj program rezerviran je samo za najmlađe posjetitelje, a njime se hrvatski muzeji približavaju praksi europskih i svjetskih muzeja koji sve originalnijim programima postaju ne samo kulturni i edukativni centri, već i mjesta druženja i zabave.

Program događanja po gradovima

MDC je pokrenuo i akciju – Sakupljači, pokažite svoje zbirke!, kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti pred brojnom muzejskom publikom. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara.

Bez obzira na to jesu li predmete sakupljali prema kriterijima vlastita interesa ili su uz svoje zbirke odrastali nasljeđujući ih unutar obitelji, kolekcionari su postali vrsni stručnjaci za određenu građu i sadržaje te će za ovu priliku s puno strasti, ljubavi i entuzijazma publici ukazati na bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe.

Brojne zanimljive programe nude i Muzej turizma u Opatiji, Pomorski muzej u Dubrovniku, Muzej policije i MSU u Zagrebu, a cjelokupan program manifestacije Vikend u muzeju dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra