12. I 13. SRPNJA

Regionalni forum o filmskoj industriji Jugoistočne Europe

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 17:22
  • Objavljeno 05.07.2012 u 15:37
Regionalni forum Sarajevo film festival

Regionalni forum Sarajevo film festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sarajevo film festival

Regionalni forum koji će se održati 12. i 13. srpnja u Sarajevu posvećen je situaciji u filmskoj industriji Jugoistočne Europe

Što se događa s filmskom industrijom u Jugoistočnoj Europi i koji su glavni faktori koji će utjecati na njezinu budućnost? Četvrti Regionalni forum Sarajevo Film Festivala će istražiti ova pitanja tijekom dva dana panel diskusija, uvodnih govora i prezentacija.

Ovaj forum je organiziran u suradnji s magazinom Screen International i postao je ključna platforma gdje se sastaje preko 100 profesionalaca iz svijeta filma i iz 15 različitih zemalja.

Na ovogodišnjem forumu, ključno će pitanje biti kako se približiti integriranom i snažnijem tržištu distribucije, prikazivanja filmova i produkcije. Također će se razmatrati i ostala goruća pitanja, poput autorskih prava, poreskih olakšica, online platformi, novih kretanja u polju distribucije, udruženja za zaštitu autorskih prava i financiranja produkcije.

Još jedan bitan događaj na Forumu će biti i seminar o ovogodišnjem hitu na Filmskom festivalu u Cannesu i filmu koji će otvoriti Sarajevo Film Festival 'Djeca', redateljice Aide Begić, na kojem će biti i riječi o tome kako su Bosna, Turska, Njemačka i Francuska ušle u koprodukciju.
'Distribucija i prikazivanje sektora u Jugoistočnoj Europi je još uvijek izuzetno rascjepkano i potencijali za rast se ne koriste ni blizu kako bi mogli. Trebaju nam jači modeli poslovanja, trebamo novac s tržišta dovesti na regionalne forume. Ovo je ključno pitanje o kojem želimo razgovarati na ovogodišnjem forumu. Oduševljeni smo što će brojni regionalni i međunarodni stručnjaci biti ovdje i razmatrati s nama mogućnosti, izazove i buduće inicijative', rekao je Jovan Marijanović, voditelj industrijskog sektora Sarajevo Film Festivala.

Ove godine, govornici će, između ostalih, biti i: Eric Garandeau, predsjednik CNC-a (francuski Filmski odbor); Michel Reihlac, izvršni direktor Arte France Cinéma, Roberto Olla, izvršni direktor, Eurimages, Aida Begić, redateljica filma 'Djeca', Helmut Koszuszeck, šef Odjela za pravna i poslovna pitanja, AGICOA, Mike Goodridge, urednik, Screen International, i mnogi drugi.

Regionalni forum će se održati od 12. do 13. srpnja u hotelu Europa u Sarajevu. Otvoren je za novinare i sve goste industrijskog sektora festivala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi