u režiji gorana kulenovića

Regionalna premijera filma 'Smrt djevojčice sa žigicama' u Sarajevu

17.08.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Sarajevskoj publici poklonili su se i glavni glumci Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić i Slavko Sobin

Tko je doista ubojica na malom otoku, sinoć su doznali gledatelji u Sarajevu na regionalnoj premijeri filma 'Smrt djevojčice sa žigicama' redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata.

'Sarajevo Film Festival je za svakog autora jedno veliko filmsko veselje, pogotovo kad mu film igra pred prepunim gledalištem i kad publika ekipu prije projekcije, a sam film nakon projekcije, pozdravi tako srdačno kao što je sinoć u Open Air kinu pozdravila "Smrt djevojčice sa žigicama". Meni je uvijek najvažniji sud publike, i taj smo test uspješno položili pred sarajevskom publikom, kao i nedavno onaj u pulskoj Areni', kazao je Goran Kulenović.

Prije projekcije sarajevsku publiku u ispunjenom kinu na otvorenom Cinema Stari Grad pozdravio je redatelj i koscenarist Kulenović, a na pozornicu su se popeli i brojni drugi članovi ekipe: glumci Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić, Slavko Sobin, Elma Juković i Admir Šehović, producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat te koproducenti Mirsad Purivatra i Dušan Kovačević.

Izvor: Društvene mreže

Sarajevo Film Festival vodeći je regionalni filmski festival. U svojem 29. izdanju okupio je brojne utjecajne filmaše, kao što su glumica Mia Wasikowska, scenarist Charlie Kaufman i redateljica Lynne Ramsay, ali i glazbene zvijezde kao što su Bono i The Edge iz grupe U2. Sarajevski festival traje do 18. kolovoza.

Napeta priča filma 'Smrt djevojčice sa žigicama' prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo 'djevojčice sa žigicama' - rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora - tko je ubojica.

Veliki glumački ansambl predvodi Ozren Grabarić, a uz njega su u filmu i Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Dominik Dolenec, Danijela Evđenić, Martin Stević i Darko Stazić te Voja Brajović u ulozi pjesnika Bobe. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, scenografkinja Veronika Radman, kostimografkinja Sanja Šeler, majstorica maske Sanja Hrstić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a kompozitor Dubravko Robić.

'Smrt djevojčice sa žigicama' prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije '2006'.

Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).