projekcija filma 'sloboda'

Redatelj Albert Serra gostovao je na otovorenju festivala 'Filmske mutacije' u riječkom Art-kinu

07.02.2020 u 08:39

Bionic
Reading

Međunarodno filmsko-simpozijsko izdanje festivala 'Filmske mutacije' u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture otvoreno je u četvrtak u Art-kinu projekcijom filma 'Sloboda', kojoj je nazočio i redatelj Albert Serra.

Festival se bavi reinterpretacijom uloge kinematografa i njegovim emancipacijskim potencijalima: film kao oko stoljeća, a posebni gosti su redatelji Serra i Abel Ferrara.

Prije projekcije njegova filma Albert Serra ocijenio je kako je riječ o vrlo specifičnom kinematografskom ostvarenju. To je poema o noći, povezana je s intimom, a u filmu je i mnogo golotinje, rekao je.

Filozof Alexander Garcia Dütmann, koji je odigrao jednu od uloga u filmu, ustvrdio je da 'Sloboda' može imati više različitih čitanja. Na prvi pogled govori o žudnji, ali ja smatram da tako navodi na krivi trag, kazao je.

Drugog dana festivala, u petak, Abel Ferrara će predstaviti svoj zadnji film 'Tomasso', a kao posebno zanimljiv događaj najavljuje se nastup Abel Ferrara Banda s gostima s glazbom iz Ferrarinih filmova poput 'Bad Lieutenant', '444-Last Day on Earth' i 'China Girl'. 

Posljednji dan festivala, 9. veljače, zaključuje projekcija jednog od najkontroverznijih filmova svih vremena 'Salo ili 120 dana Sodome' Piera Paola Pasolinija.

Na programu festivala još je niz dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova.