filmska fešta u splitu

Rasprodanim Bačvicama otvoren 15. FMFS, publika dočekala debitantski film Nine Violić s oduševljenjem

17.06.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Rasprodanim Ljetnim kinom Bačvice sinoć je otvoren 15. Festival mediteranskog filma Split, a tijekom deset dana održavanja kroz sedam različitih programa prikazat će se 72 naslova iz 30 zemalja

FMFS je otvoren premijernim prikazivanjem filma 'Baci se na pod' u kojem se Nina Violić našla u trostrukoj ulozi: redateljice, scenaristice i glavne glumice, a uz nju glavne uloge tumače i Goran Bogdan, te dječak Bruno Frketić Bajić koji je posebnim ovacijama pozdravljen nakon projekcije.

Na otvaranju FMFS-a bili su i autor glazbe Filip Šovagović, ali i grupa TBF autori pravog ljetnog hita "Pas sa plastičnim plaštom" koji se provlači kroz cijeli film.

Za filmom "Baci se na pod" vlada velik interes pa je i današnja reprizna projekcija u Kinoteci Zlatna vrata rasprodana, ali organizatori su u prodaju već pustili ulaznice za 28. lipnja kad je najavljeno novo prikazivanje u Ljetnom kinu Bačvice.

  • +10
Premijera filma Nine Violić 'Baci se na pod' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maja Prgomet

Svoju premijeru sinoć na Bačvicama imao je i kratki film Šime Šituma koji je u "Sprovodu" redatelj, ali uz Stojana Matavulja i glavni glumac. Prva je to od devet "Ješki", programa kratkog hrvatskog filma, a koji se natječu za novčanu nagradu od 15 tisuća kuna. Pozitivna atmosfera u kojoj se slavio povratak u staro normalno, jer je kapacitet festivala vraćen u predpandemijske brojke, podsjetila je zbog čega je FMFS omiljena kulturna manifestacija u Dalmaciji čije se svako novo izdanje željno iščekuje.

Večeras se otvaraju i ostala FMFS kina, pa i ono u sklopu Tvrđave Gripe gdje se prikazuje "Lunana" film iz Butana koji je imao i nominaciju za najbolji međunarodni film na ovogodišnjim Oscarima. Lokacija je ovo na kojoj se splitskoj publici pruža prilika pogledati filmove iz zemalja van Mediterana.

U besplatnom kinu na platou ispred Doma mladih kreće natjecateljski program kratkog filma u međunarodnoj konkurenciji. Kako bi se izbjegle gužve na Bačvicama, ulaz je otvoren sat vremena prije početka projekcija (svaku večer od 20:30 sati), a ulaznice po cijeni od 20 i 30 kuna mogu se kupiti online na www.fmfs.hr, ili na blagajnama kina.