NIŠTA OD BIJENALA

Raspao se hrvatski ploveći paviljon na putu za Veneciju

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 28.08.2010 13:50
  • Objavljeno 28.08.2010 u 12:47
Ploveci paviljon za Venecijanski bijenale (01)

Ploveci paviljon za Venecijanski bijenale (01)

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkic

Hrvatski ploveći paviljon, projekt petnaest hrvatskih arhitekata za međunarodnu izložbu arhitekture, 12. venecijanski bijenale, oštećen je i raspao se tijekom plovidbe Jadranom i nije uopće pristao na venecijansku rivu
Karmen Mrkic

Karmen Mrkic

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkic

'Ljudi su u katarzičnom stanju, plaču, muka nam je svima', rekao nam je Idis Turato, jedan od petnaestorice autora jedinstvenog 'Broda', koji ga je rano jutros, od pet do sedam sati, zajedno s ostalim kolegama, s nestrpljenjem čekao u Veneciji.

Ploveći paviljon na teglenici 3. maja krenuo je jučer oko podne iz Rijeke, a Jadranski pomorski servis uspio ga je, unatoč lošem vremenu i velikim valovima, remorkerom dotegliti do Venecije, no nažalost, pritom je oštećen. Turato priča kako su gliserom krenuli prema njemu čim su ga ugledali te da se još uvijek utvrđuje koliko je oštećen.

'Procijenili smo da je opasno vezati ga. Propisi su vrlo čvrsti, kapetanija nam predlaže da ga odvezemo', govori Turato.

Kako za sada stvari stoje, ploveći fluidni paviljon, kojeg su radnici u Brodogradilištu Kraljevica mukotrpno izgrađivali cijeli sedmi mjesec spojivši 35 tona željeza, najvjerojatnije neće biti predstavljen na Bijenalu. No, naši arhitekti će se tijekom današnjega dana predstaviti i bez tog važnog projekta plus. Pripremili su projekt s glazbom, knjigu i filmove u kojima je zorno prikazan nastanak plovećeg paviljona te ogromna zainteresiranost i posjećenost tijekom sedmodnevnog borakva u riječkoj luci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi