10. GODINA

Rakonić: VFF dolazi u ruhu najjačeg festivalskog izdanja ikada

16.08.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Deseto izdanje Vukovar film festivala – Festivala podunavskih zemalja, donosi od 22. - 27. kolovoza premijerne projekcije ponajboljih recentnih europskih i svjetskih filmskih ostvarenja s nekih od najistaknutijih svjetskih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu i Karlovym Varyma, a organizatori kao poslasticu najavljuju premijeru novog filma Pedra Almodovara "Julieta".

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je na konferenciji za novinare u Zagrebu kako ove godine VFF dolazi u ruhu "najjačeg festivalskog izdanja ikada".

"U proteklih deset godina, od skromnih početaka, festival se profilirao u festival koji prikazuje ne samo ponajbolje iz podunavske produkcije, već je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi iz cijelog svijeta. Tako i ovogodišnje izdanje 'vrvi' nagrađivanim filmovima sa svjetskih 'A' festivala", kazao je Rakonić.

Najavljujući "fascinantni festivalski line-up koji će obilježiti filmski klasici", umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić ocijenio je kako "ne postoji u Hrvatskoj festival koji se kvalitetom može usporediti s VFF-om".

"Julietu", 20. film velikog španjolskog filmaša Almodovara nastao prema kratkim pričama kanadske Nobelovke Alice Munro, publika će imati priliku pogledati u sklopu popratnog programa "Svijet". Program donosi najrazvikanije filmove recentne svjetske produkcije, a među njima su i dvije premijere kultnoga redatelja Jima Jarmusha, "Paterson" i "Gimme Danger" o grupi The Stooges Iggyja Popa.

Ravno s canneskog crvenog tepiha na vukovarski perivoj Dvorca Eltz dolaze i zlatnom palmom ovjenčan "Ja, Daniel Blake" redatelja Kena Loacha, te novi film Woodyja Allena, ljubavna komedija "Cafe Society", kao i još jedan canneski laureat, film "Kapetan Fantastični" za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu "Izvjestan pogled".

Iz canneske glavne konkurencije stižu i "Toni Erdman" Maren Ade, te pobjednik ovogodišnjih Karlovyh Vary "Ovo nije moje vrijeme" redatelja Szabolcsa Hajdua, koji će i otvoriti festival u ponedjeljak 22. kolovoza, a redatelj i glavni glumci prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru.

U konkurenciji dugometražnih igranih filmova ističe se i "Matura" najboljeg rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua.

Festival ni ove godine ne zaobilazi hrvatsku produkciju. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova bit će prikazan "Zbog tebe" redatelja Anđela Jurkasa; u kratkometražnoj konkurenciji "Igra malog tigra" Jasne Nanut te, u dokumentarnoj, film "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Zubera i bosansko-hrvatska koprodukcija "Prvi put" Mirjane Hrge.

Novi program "Odabrao Đelo Hadžiselimović"

Tu su i programi "Francuski fokus", "Austrijski fokus", "Europskih velikih pet", "Viking invazija" i "Arheo", te "Europo otvori se", koji prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, a bit će također upriličena retrospektiva legendarnog finskog filmaša Akija Kaurismakija.

Program "Matineje" donosi pet animiranih naslova – uz retrospektivu češkog redatelja i animatora Karela Zemana, tu su i "Mali princ" Marka Osborna, te francusko-belgijsko-japanska koprodukcija "Crvena kornjača" Michaela Dudoka de Wita.

Hrvatski telekom uz VFF već 10 godina

''Hrvatski Telekom već cijelo desetljeće sa zadovoljstvom podržava Vukovarski festival, kontinuirano od njegovog prvog izdanja. Posrijedi je iznimno važan događaj za kulturu i hrvatsku kinematografiju. U ovih 10 godina Festival je zabilježio sjajan rast, s početnih sedam filmova danas je narastao na više od 80 sjajnih naslova koji će zadovoljiti sve kategorije filmofila. Možemo se pohvaliti sjajnom suradnjom vrijedne festivalske ekipe i nas, zahvaljujući čemu Hrvatski Telekom svojim korisnicima dugi niz godina donosi ekskluzivan filmski sadržaj. Stoga će i ove godine naši MAXtv korisnici moći uživati u vrlo zanimljivim te atraktivnim filmskim naslovima. Kao uvod u Festivalski tjedan, svi MAXtv To Go korisnici moći će od srijede 17. kolovoza zaključno s nedjeljom 21. kolovoza, bez dodatne naknade pogledati filmove „Poza djeteta“ (pobjednički film VFF-a 2013.) i „Bravo!“ (pobjednički film VFF-a 2015.). Neposredno prije početka Festivala, u ponudu MAXtv videoteke ući će naslov „Barcelona - san o nogometnom savršenstvu“, iznimno zanimljiv filmski portret jednog od najboljih svjetskih nogometnih klubova, a u tjednu Festivala zaljubljenici u film diljem Hrvatske, koji neće biti u mogućnosti doći u Vukovar, moći će uživati u izboru najatraktivnijih filmova koji će biti ekskluzivno dostupni samo u MAXtv Videoteci odmah nakon njihove zadnje projekcije na Vukovarskom festivalu, pa ne propustite pogledati „Neboder“, „Kolonija“ i „Aladinove nove avanture“. Raznoliki i atraktivni filmovi netom prikazani i nagrađivani na svjetskim festivalima mame nas na hrvatsku premijeru u Vukovar pa Vas pozivamo da nam se pridružite i uživate s nama'', izjavio je Bojan Mušćet, stručnjak za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu.

Uvodi se i novi program – "Odabrao Đelo Hadžiselimović", program uglavnom dokumentarnih filmova. Pet ovogodišnjih naslova, tijekom čijeg će prikazivanja na brodu Bajadera gledatelji uživati u plovidbi Dunavom uz film i kokice, otvara "Gdje je sljedeća invazija" najangažiranijeg dokumentarista današnjice Michaela Moorea, koji se nakon šest godina vraća "u velikom stilu filmom u kojemu u svojim putešestvijama po različitim zemljama zabavlja gorkom duhovitošću i profinjenim sarkazmom te Amerikancima pokazuje da je svugdje bolje nego kod njih".

Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima.

Organizatori su najavili pet edukativnih radionica: "Od ideje do realizacije" za filmske entuzijaste s iskustvom, radionicu stop animacije za najmlađe, tradicionalnu scenarističku radionicu, te radionicu slame i radionicu stripa.

Članovi žirija su za kratkometražni i dugometražni igrani film producentica Anita Juka, filmski kritičar Igor Tomljanović i glumica Anja Šovagović-Despot, a za dokumentarni film redatelji Hubert Canaval iz Austrije i Borislav Kolev iz Bugarske, te Anne Schiltz iz Luxembourga.

Festival se održava na deset lokacija u četiri grada – po prvi puta u Osijeku, te u Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.