omiljeno zagrebačko događanje

Q'ART u tvom KVARTU - CKIM si takav si Q'ART vol 1 iznenadio je sve posjećenošću

12.07.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Projekt Ilica: Q'ART, poznat po aktiviranju kvartova Zagreba, uspješno je nastavio izvan uobičajenog okruženja Ilice. Ovoga puta, Q'ART se preselio u Maksimir i pridružili su mu se lokalni partneri i sadržaji, stvarajući nezaboravno iskustvo

Uz Centar za kulturu i informacije, program su obogatili i Gradsko kazalište Žar ptica, Plesna škola Ane Maletić, udruga Hrvatska permakultura te glazbeni sastav Greenhill bend. Sve to događalo se u predivnom ambijentu parka Maksimir, stoji u priopćenju.

Festival se održao 9. srpnja, a program je započeo u 16 sati i trajao do 21 sat. No, posjetiteljima to nije bilo dovoljno. Šetalište maksimirskog parka bilo je ispunjeno ljudima sve do gotovo 22 sata. Na poznatoj maksimirskoj šetnici održao se spektakularni glazbeni jazz program koji je započeo s Oridano Gypsy jazz bendom, nastavio avangardnim nastupom Maje Rivić i njenog koncepta 'Maja's Jazz Enthusiasm', te donio nezaboravne trenutke uz Valeriju Nikolovsku i njen kvartet te fantastični kvartet Tina Džaferovića.

Više od 200 izlagača predstavilo je svoje rukotvorine, umjetničke radove, OPG-ove, humanitarne inicijative i studentske projekte, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života u zajednici. Mladi talenti s Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta također su se predstavili svojim radovima.

Glavna tema umjetničkog koncepta projekta 'Q'ART u tvom KVARTU' bila je 'ODRŽIVA BUDUĆNOST'. Kroz umjetničku percepciju, poštovanje prirode i očuvanje ljudskosti, umjetnici, udruge, sveučilišta, obrti i građani zajednice pridonose odgovornom promišljanju budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstva života.

Za sve koji žele znati više o Projektu Ilica: Q'ART koji je pokrenuo ovu inicijativu.

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

Ključna motivacija Projekt Ilica: Q'ART je transformacija napuštenih i javnih prostora u središtu Zagreba, konkretno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Glavna je tema i umjetnički koncept projekta 'ODRŽIVA BUDUĆNOST' i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi. U 2023. godini projekt nastavlja s akcentiranjem i korištenjem praznih prostora i njihovog neiskorištenog potencijala, ali i otvaranja diskursa o odumiranju i s druge strane o modelima njegovanja kulturnog nasljeđa kojim je Ilica protkana i koji treba biti dio kvalitetnog identiteta svakog grada.