FESTIVAL LITLINK

Pula, Rijeka i Zagreb u Književnoj karici

23.09.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak Književne karike ili festivala LitLink koji u tri hrvatska grada, Pulu, Rijeku i Zagreb dovodi zanimljive američke i hrvatske pisce i izdavače te druge goste. Prvo izdanje festivala podnaslovljenog 'Croatia-link-USA' otvara se 26. rujna s programom u Puli, nakon čega 27. seli u Rijeku te dan kasnije završava u Zagrebu

Cilj je ove trodnevne književne fešte obogatiti kulturnu ponudu naših gradova, no isto tako i pomoći inozemnom plasmanu hrvatske književnosti ističu organizatori festivala, Hrvatsko društvo pisaca (HDP) za koje je koncepciju festivala osmislio pisac Robert Perišić

Uz predstavljanje stranih i domaćih autora, festival se paralelno usmjerava i na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača, u ovom slučaju američkih, koji su njegovi jednako važni gosti. Upravo je to specifična razlika ovog festivala.

Na čitanjima u tri grada, Puli, Rijeci i Zagrebu, domaća će publika imati prilike otkriti zanimljive, dosad neprevedene autore, a značajan broj hrvatskih autora predstavit će svoj rad, kako publici, tako i zainteresiranim stranim gostima.

U goste dolaze Richard Nash, inovativni urednik i izdavač, svojevrsni futurolog u svijetu izdavaštva.

Od neovisnog Soft Skull Pressa, gdje je bio urednik od 2001. do 2009., stvorio je kultnog izdavača njujorške scene lansirajući nova imena – a za svoj rad dobio je od Udruženja američkih izdavača Nagradu za kreativnost u neovisnom nakladništvu 2005. Valja napomenuti kako je Richard Nash ujedno jedna od najcitiranijih osoba u Americi po pitanju budućnosti izdavaštva i knjige.

U goste dolazi i Heidi Julavits autorica četiri romana (The Mineral Palace, 2000, The Effect of Living Backwards, 2003, The Uses of Enchantment, 2006, The Vanishers, 2012), brojnih priča i eseja objavljivanih u časopisima Harper's, Esquire, New York Magazine, The New York Timesa i urednica u časopisu The Believer najutjecajnijeg književnog glasila mlađe-srednje generacije.

Festival je jedinstvena prilika za susret s Tao Linom, autorom sedam knjiga (you are a little bit happier than i am 2006, Bed 2007, Eeeee Eee Eeee 2007 cognitive-behavioral therapy 2008, Shoplifting from American Apparel 2009, Richard Yates 2010, Taipei 2013) i po mnogima najvažnijem američkim mlađim piscem.

Lin je često nazivan 'piscem generacije' rođene osamdesetih (r. 1983.), no neki ga kritičari već brane od generacijskog predznaka i uspoređuju s klasicima. Osnovao je i neovisnu izdavačku etiketu Muumuu House – New York.

Domaća publika imat će prilike vidjeti i čuti španjolsko-američkog pjesnika Ernesta Estrellu čiji dojmljivi pjesnički nastupi istražuju poetske mogućnosti glasa, a u goste dolazi i James Hopkin iz pisac i putopisac iz Manchestera, suradnik The Guardiana gdje je objavio veći broj putopisno-reportažnih članaka o hrvatskim gradovima i otocima, ne zaobilazeći kulturu i književnost. Njegove kratke priče dalmatinske inspiracije (A Dalmatian Trilogy) emitirane su na radiju BBC 4 u siječnju 2012. godine.


Od ostalih gostiju, tu su i poznati američki urednik i izdavač John O’Brien, jedan od najvažnijih američkih promotora europskih autora, Buzz Poolepisac i urednik u neovisnoj kući Black Ballon Publishing, Elianna Kan iz časopisa The American Reader te kanadski izdavač poezije i organizator velikog pjesničkog festivala International Poetry Festival Gaston Bellemare.

Uz navedena strana gostovanja, posjetitelji festivala imat će prilile susresti se i s domaćim i regionalnim piscima, među kojima i Bekima Sejranovića, Vedranu Rudan, Sibilu Petlevski, Zorana Ferića, Dragu Glamuzinu i druge.

Program festivala pročitajte ovdje: LitLink - festival.doc.