POEZIJA I NOVA LICA

Pula postaje 'grad knjige': Provjerite što donosi ovogodišnji Sa(n)jam u Istri

19.11.2020 u 11:32

Bionic
Reading

Uz neizostavni 'Doručak s autorom', u fokusu 26. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri je pjesništvo, premijerni program 'Nova lica Pule' te suradnja sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem čije će glumice i glumci pod paskom redatelja Ivice Buljana i izbornice programa poezije Monike Herceg oživjeti starogradsku jezgru Pule

Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 5. do 13. prosinca 2020. u Puli, a njegovo 26. izdanje otvaraju književnice Andriana Škunca, Evelina Rudan i Monika Herceg nastupom u galeriji Sveta Srca koja će biti centralno mjesto Sajma, ujedno i velika sajamska knjižara u kojoj će posjetitelji tijekom devet dana moći birati između više tisuća izdanja hrvatskih nakladnika, a osigurani su i popusti na cijene knjiga do 70 posto.

Svaki dan Sajma započinje već tradicionalnim i najpopularnijim događanjem - 'Doručkom s autorom' u Galeriji Cvajner. Uz vodstvo kulturologa i pisca Aljoše Pužara publici će se predstaviti dobitnica nagrade Vladimir Nazor za životno djelo Andriana Škunca, redatelj Boris Miljković čiji će dokumentarni film o Marini Abramović u Puli imati hrvatsku kino premijeru, slikar Duško Šibl koji otvara izložbu i predstavlja se monografijom, spisateljica i nedavna dobitnica prestižne nagrade za roman preveden na francuski Olja Savičević Ivančević, redatelj i strastveni čitatelj Ivica Buljan, publicist i književnik Sinan Gudžević. Posebnu poslasticu za 'Doručak' pripremaju Nada Gašić i Ivica Đikić koji će po prvi puta publici predstaviti svoje nove knjige koje iz tiska izlaze tik pred Sajam. Svoje nove priče predstavlja i Slađana Bukovac.

Premijerni nastupi glavna su odrednica novopokrenutog programa nazvanog 'Nova lica Pule', a otkriva da postoje već etablirani autori i autorice, kao i debitanti, koji na Sajmu još nikada nisu nastupili sa svojom novom knjigom. Među njima su Ivana Bodrožić, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Darko Cvijetić, Ena Katarina Haler i drugi. Promocije će se održavati u prostoru Circola.

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga 'ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost'.

Novost Sajma je suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje, te glumice i glumci najveće nacionalne kazališne kuće pripremaju izvođenje probranih stihova domaćih pjesnika kao i velikana svjetske književnosti poput Wisławe Szymborske, Czesława Miłosza, Vladimira Visockog i Srečka Kosovela.

Zrinka Cvitešić, Alma Prica, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Olga Pakalović tek su neki od vrhunskih članova glumačkog ansambla koji će stati pred pulsku publiku na De Villeovom usponu i Forumu. Upravo je De Villeov uspon, kao put do Svetih Srca, inspirirao i ilustratoricu Maju Celiju prilikom osmišljavanja ovogodišnjeg vizualnog identiteta Sajma.

Sa(n)jam knjige u Istri završit će svečanim proglašenjem dobitnika ili dobitnice knjižne nagrade 'Libar za vajk' te će biti dodijeljena nagrada 'Doktor Ivo Borovečki' za najčitatelja Sajma. Bit će predstavljeni i finalisti nagrade 'Fric' koju za najbolju knjigu fikcijske proze dodjeljuje tjednik Express.

'U ovoj novonastaloj situaciji duboko uvjetovanoj promjenama koje je u naš život uvela pandemija misao nam je bila stvoriti novi model koji može izdržati posebne mjere, a opet može se događati, obogaćen i razigraniji i kad korone više ne bude. Ovaj model nazvali smo 'Grad Knjige' i mislimo ga sljedećih godina razvijati, granati po cijelom tlocrtu urbane jezgre Pule. Nije ovo jednokratna priča, idemo novim pravcem, na staro se nećemo vraćati. Pula voli svoj sajam, a voli i iskorake izvan mainstreama. Čim smo objavili kako se selimo u Sveta Srca, na De Villeov uspon, Forum, Circolo, kao povratni odgovor publike dobili smo oduševljenje. Ljudi nas svakodnevno zaustavljaju po gradu i pružaju nam podršku za ovaj novi koncept Sajma. Bodre nas da izdržimo. To je i najljepši osjećaj u ovim pripremama Sajma. Sama činjenica da će se u ovim vremenima održati Sajam digla je Pulu na noge', izjavila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija.

Uz program predviđen na lokacijama širom Pule, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma, u izravnom radijskom prijenosu na frekvenciji Radija Maestral (95.4 fm) i na internetskom radiju, a zbog posebnih epidemioloških mjera i radi sigurnosti gostiju i posjetitelja Sajma, svi programi moći će se pratiti i putem ekrana na ulicama Pule.