NOVI ZADATAK

Psi će uskoro tražiti i ukradena kulturna blaga iz Sirije i Iraka

12.03.2018 u 11:30

Bionic
Reading

Amerika počinje istraživački program u sklopu kojega će obučiti pse tragače za pronalazak artefakata ukradenih s arheoloških nalazišta u ratnim zonama diljem svijeta

Psi već imaju ključnu ulogu u pomaganju oko pronalaska narkotika i eksplozivnih naprava, a novi program trebao bi ih osposobiti i za detektiranje kulturnih artefakata u transportnim kontejnerima, spremnicima za prtljagu te u pošti, donosi Guardian.

Arheolog Michael Danti, koji je radio u Iranu, Iraku i Siriji, vjeruje da se pseći njuh može dodatno rafinirati, a na projektu, uz njega, radi veterinarski centar Sveučilišta u Pennsylvaniji.

Prema Dantiju, 'ogroman dio' artefakata sa sirijskog antičkog nalazišta Dura-Europos iskopan je ilegalno, a terorističke skupine zarađuju na krijumčarenju.

'Arheolozima bi trebala stoljeća da na znanstven način obrade toliko iskopina. A to je tek jedno nalazište. Ovakvu praksu susrećemo u svim ratnim zonama', kaže Danti.

U projekt oko pasa tragača uključena je i neprofitna udruga Red Arch, koja se bavi istraživanjem ilegalne trgovine antikvitetima te pljačkom nalazišta.

Osnivač te udruge Rick St Hilaire rekao je da je na ideju angažiranja pasa u ovom području došao nakon što je u vijestima čuo o psu koji detektira elektroniku. 'Pomislio sam - ako može nanjušiti elektroničke uređaje, što je s antikvitetima?'