sve zbog jedne slikovnice

Prvoj OŠ Petrinja 100.000 kuna kroz humanitarni projekt 'Priča o Petrinji', donacijom će se opremiti nova zgrada škole

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2022 11:09
  • Objavljeno 24.05.2022 u 11:09
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Izdavačka kuća 'Školska knjiga', u suradnji s autorom Tomislavom Šrkljcem i 14 ilustratora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, donirala je u ponedjeljak učenicima iz Petrinje sav prihod od prodaje slikovnica 'Priča o Petrinji', a riječ je o 100.000 kuna

Taj novac doniran je u potresu teško oštećenoj I. osnovnoj školi Petrinja na svečanoj primopredaji u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

Ravnatelj stradale I. osnovne škole Petrinja Robert Groza rekao je kako im sve humanitarne akcije puno znače, a ova im, osim materijalnih stvari, pruža i osjećaj sigurnosti jer vide da nisu zaboravljeni.

U ime svih učenika, roditelja, djelatnika škole i u svoje osobno ime, zahvalio je svima koji su sudjelovali u toj prelijepoj humanitarnoj priči, a posebno "Školskoj knjizi" koja je organizirala cijelu akciju.

Donacija će se iskoristiti za opremanje nove školske zgrade

Donaciju će, kaže, iskoristiti za opremanje nove školske zgrade čija gradnja treba početi vrlo brzo, a o tome svjedoče i pripremni radovi na gradilištu.

Direktorica školskog programa u "Školskoj knjizi" Matilda Bulić je istaknula kako je "Školska knjiga" izdavač koji je uvijek s učiteljima i rado se odaziva svim akcijama koje mogu pomoći unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i rada u školama.

"Današnjim uručenjem novčanog iznosa koji su građani Hrvatske prikupili kupnjom slikovnice još jednom podsjećamo da je preostalo jako puno posla u obnovi i pozivamo sve ljude dobre volje da i dalje pomažu učenicima i stanovnicima Petrinje", rekla je.

Humanitarni projekt inicirao petrinjski dizajner

Humanitarni projekt "Priča o Petrinji" inicirao je samo nekoliko dana nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. pisac, ilustrator i dizajner Tomislav Škrljac, i sam podrijetlom iz Petrinje. On je napisao priču za djecu o tom ranjenom gradu, a zamislio ju je kao slikovnicu s ilustracijama različitih ilustratora. U njoj je opisao najvažnije dijelove petrinjske povijesti, istaknuo znamenitosti grada i predanost tradiciji. S idejom o toj jedinstvenoj slikovnici, čijom bi se prodajom pomoglo u obnovi jedne petrinjske osnovne škole, javio se "Školskoj knjizi" i zajedno su pokrenuli humanitarni projekt u kojem su se svi sudionici odrekli honorara u korist djece iz Petrinje.

Slikovnicu su ilustrirali: Branka Hollingsworth Nara, Maksim Šimić, Dubravko Mataković, Josip Sršen, Robert Solanović, Dario Kukić, Darko Macan, Ivana Guljašević Kuman, Frano Petruša, Stjepan Bartolić, Niko Barun, Filip Andronik, Goran Sudžuka i Tomislav Škrljac.

„Nadam se da će uspjeh ove akcije Petrinjcima rastjerati barem dio pesimizma nakupljenog u prethodnim mjesecima i ohrabriti ih da vlastitu budućnosti i budućnost svoje djece ipak grade u Petrinji", rekao je Škrljac.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!