BOGAT PROGRAM

Prva Noć knjige u 45 gradova diljem Hrvatske

19.04.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Noć knjige je ambiciozno zamišljena kulturna manifestacija, koja ima zadatak vratiti knjigu u ruke što većeg broja čitatelja. Stoga su organizatori za 23. travnja pripremili nevjerojatan program u 45 gradova i gradića diljem Hrvatske, u kojima će knjižare, knjižnice i drugi prostori za kulturu biti otvoreni za sve, a desetinama domaćih autora ponuditi platformu za živi kontakt s publikom

Čak i da nije bilo formalnog povoda, Noć knjige se čini kao odlična ideja za jednu kulturnu manifestaciju s ciljem promoviranja čitanja, književnosti i knjiga. U brojnim knjižnicama, knjižarama i klubovima bit će izveden najraznolikiji književni program, koji uključuje čitanja, recitacije, predstavljanja brojnih knjiga, filmske projekcije, kazališne predstave, te druženje književnika sa svojim čitateljima. Sve to u povodu dva važna datuma u svijetu knjige, a to su Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Organizatori svega su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruga Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. Uz promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom.

Noć knjige 2012. održat će se u 45 gradova širom Hrvatske, u kojima će se odvijati raznovrsni i zanimljiv program, koji će trajati od 18 do jedan sat iza ponoći. U više od 220 pojedinačnih programa svatko će pronaći nešto za sebe, najavljuju ponosno organizatori: od klasičnog predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, radionica za djecu, izložbi, koncerata, do nagradnih igara.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te je večeri, s početkom u 18 sati, domaćin središnjeg događanja – tribine 'Knjiga u krupnom planu', na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i svih dionika u lancu knjige.

Za ljubitelje čiste književnosti će biti možda zanimljiviji razgovor Seida Serdarevića s nagrađivanim autorom Ludwigom Bauerom, koji je u 18 sati zakazan u Knjižnici Vladimira Nazora (Ulica Majke Terezije 2).

U Knjižari Planetopija u Ilici najmlađi mogu upoznati odličnog hrvatskog ilustratora, animatora i autora slikovnica Zdenka Bašića, koji će potpisivati i ilustrirati knjige po željama.

Malo žešći program nudi glazbena knjižara Rockmark, koja cijelu večer posvećuje predstavljanju glazbene publicistike i svirci. Svoje knjige će predstavljati Velimir Grgić Ante Perković i stripaš Dubravko Mataković, a u jednom će momentu zapjevati i Zdenka Kovačiček.

Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića za Noć knjige pak ugošćuje predavanje o Shakespeareu koje će održati ugledni prevoditelj Mate Maras, dok nakon njega nastupa Edo Popović i promovira svoj politički roman 'Lomljenje vjetra'.

Bit će i nečega za one koji vole riskirati s nepoznatim. Milana Vuković Runjić, voditeljica radionice romana u Centra za kreativno pisanje moderirat će, a polaznice radionica i spisateljice Marijana Perinić, Ljiljana Matković, Tatjana Obradović i Bosiljka Brajčić predstaviti svoje prve knjige, čitati i govoriti o svom putu od prve rečenice do vlastite knjige u izlogu knjižare. Sve to u kafiću Dvorište u Žerjavićevoj 7 od 19 sati.

No to je tek vrh ledenog brijega koji bi 23. travnja trebao pretvoriti u velik uspjeh za književnost, baš kao što se dobrim načinom kulturne promocije pokazala Noć muzeja.

Od zagrebačkog programa, koji je naravno najobimniji, možda je još važnije naglasiti da će se književno događanje te večeri ponuditi i ljudima koji su u, primjerice, Kloštar Ivaniću, Buzetu, Makarskoj, Imotskom, na Braču i Hvaru i Vukovaru.

Knjiga bi se trebala vratiti među ljude, a ne povlačiti se u skupu zabavu za elitu, a ovu manifestaciju njeni organizatori zato opisuju kao podsjećanje na 'čaroliju stvaranja i radost čitanja knjiga'.

Kako bi se to ostvarilo, svekupuno je mobiliziran velik broj ljudi i lokacija - u Noći knjige sudjeluje više od 150 autora, urednika i prevoditelja, 52 knjižnice, 26 nakladnika i gotovo 120 knjižara! O programu i svemu ostalom što vas zanima saznajte na ovom linku