'MARBLE HILL'

Prožimanje stvarnosti i nestvarnog na izložbi Hrvoja Slovenca

13.03.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Izložba Marble Hill fotografa Hrvoja Slovenca otvara se na dvjema različitim lokacijama u Zagrebu te u dva različita termina: u četvrtak 14. ožujka u 19 sati u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti i u petak 15. ožujka u 19 sati u Galeriji Marisall. Otvorenjima će prisustvovati i sam umjetnik koji će odgovarati na pitanja zainteresirane publike

'Sve fotografije nastale su, kao što objašnjava autor, iz 'vlastitog filma', iz vizija njegove imaginacije, svojevrsnog nadrealnog putovanja u vlastitu inačicu 'Alise u zemlji čudesa'.

'Trenuci prikazani na fotografijama mogli su se dogoditi tijekom gorenja stana. Potencijalni stanari mogli su zauzeti poze u trenucima panike i pozirati pred kamerom, kao u nekom reality showu', zapisao je autor.

Dojam teatralnosti prostora i nadrealnosti prizora pojačava i autorova igra veličinama fotografskih uvećanja, odnosima unutar kompozicija te težnja prema monokromiji odnosno diskretnom nijansiranju između crnog i bijelog. Uz to, fotografije su nadahnute pojedinim radovima iz povijesti fotografije, poput studija pokreta Eadwearda Muybridgea ili Mana Raya, te kolažiranjem fotografija pronađenih u zgarištu izgorjela stana.

Na prvi pogled u drugom dijelu Slovenčeve izložbe što je predstavlja u Muzeju suvremene umjetnosti čini se da je jasnije razdvojio stvarnost i fantaziju, no posrijedi je diskretno, ali sustavno prožimanje stvarnosti i nestvarnog. Naime riječ je o seriji portreta autorovih prijatelja i bliže obitelji iz Zagreba i New Yorka, zajednički povezanih ulogama koje preuzimaju ili nastoje odigrati. Kako autor precizira, počeci njegova interesa za fotografiju paralelni su s njegovim preseljenjem u New York. Ondje ne samo da se susreo sa začudnim svijetom određenih uloga i fiksiranih pravila, već je upoznao i fotografsku umjetnost koja ga je, kako sam ističe, naučila gledati i vidjeti. Već u počecima svog fotografskog obrazovanja, prilikom zadatka namijenjenog savladavanju dokumentarne fotografije 'uhvatite trenutak', Slovenc je svjesno režirao fotografiju i predstavio je režirane trenutke kao realne događaje, stoji u predgovoru kustosice MSU-a Leile Topić

Hrvoje Slovenc hrvatski je fotograf koji živi i radi u New Yorku. Magistrirao je fotografiju na Yale University School of Art u klasi Gregoryja Crewdsona, Philip-Lorce diCorcije i Toda Papageorgea. Izlagao je na brojnim nacionalnim i međunarodnim izložbama, među kojima i u Museum of Contemporary Photography u Chicagu, Museum of New Art u Detroitu, Bronx Museum of the Arts u New Yorku, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na Bijenalu mladih umjetnika u Bukureštu. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: London Photographic Awards, International Photography Awards, Golden Light Awards, BRIO Award, kao i Alice Kimball and Mortimer Hays-Brandeis Traveling Fellowships. Radovi mu se nalaze u fundusu Muzeja suvremene fotografije u Chicagu, SAD-u, kao i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te do 5. travnja u Galeriji Marisall u Zagrebu.