SRPSKO KULTURNO DRUŠTVO

Proslavljena 65. obljetnica Prosvjete

02.06.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Svečanom skupštinom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježeno je 65 godina djelovanja Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta, utemeljenoga u Glini davne 1944. godine

Brojne uzvanike pozdravili su predsjednik Prosvjete Čedomir Višnjić, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, ministar kulture Božo Biškupić, srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac te potpredsjednik Matice hrvatske akademik Tonko Maroević i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer.

Čestitajući Prosvjeti veliki jubilej akademik Maroević rekao je da je iza njih jedno neosporno teško razdoblje. Spomenuo je bogatu izdavačku djelatnost Prosvjete, posebice 'Ljetopis', te istaknute umjetnike i književnike srpske nacionalnosti koji su dali veliki doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti, kao što su Vojin Bakić, Zlatko Prica, Vladan Desnica, Vladimir Popović i Vesna Biga.

Sadašnju ulogu Prosvjete Maroević vidi u održavanju kontinuiteta stvaralaštva Srba u Hrvatskoj te oživljavanju kulturnoga i duhovnoga života u ratom opustošenim krajevima.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da se u vrijeme utemeljenja Prosvjeta borila za ideju slobode što je, dodao je, tada značilo mnogo više od ideje identiteta. Upozorio je da bi se na kuću u kojoj je utemeljena Prosvjeta trebala vratiti spomen ploča koja je skinuta 1995. godine.

Potpredsjednik Vlade i nekadašnji predsjednik Prosvjete Slobodan Uzelac izrazio je zadovoljstvo djelovanjem toga društva kojemu je, kako je rekao, obveza da ukaže na važnost srpske kulture u Hrvatskoj te na potrebu njezina očuvanja.

Srbijanski ministar kulture Nebojša Bradić kazao je da Srpsko kulturno društvo Prosvjeta danas radi u puno boljim uvjetima te da održava veze s matičnom zemljom. Izrazio je zadovoljstvo što u tom društvu ima sve manje politike, a sve više kulture i kreativnosti. Pohvalio je izdavaštvo Prosvjete koje je, istaknuo je, pokazalo kako je bitno otrgnuti od zaborava proteklu djelatnost toga društva.

Ministar Božo Biškupić rekao je da Ministarstvo kulture posebice skrbi za središnju knjižnicu srpske nacionalne manjine koja djeluje pri Prosvjeti, istaknuvši da hrvatska vlada izdvaja sredstva za rad i kulturnu obnovu manjinskih zajednica prihvaćajući manjine kao bogatstvo.

Prema riječima predsjednika Prosvjete i pomoćnika ministra kulture Čedomira Višnjića obveza toga društva je da i danas čuva izvorne vrijednosti istočne duhovnosti i kulture. Dodao je da je Prosvjeta kroz proteklo vrijeme imala veliku ulogu u osnivanju važnih kulturnih institucija. Istaknuo je da je Prosvjeta kao građansko udruženje nastojala svoje djelovanje udaljiti od svakodnevne politike u korist kulture te da je njezino članstvo lojalno ovoj sredini i ima iskustva suživota s drugima.

Na kraju svečanosti uručene su zlatne značke istaknutim članovima Prosvjete.

U prigodi te visoke obljetnice u dvorani Lisinski večeras je održan koncert ansambla narodnih igara i plesova Srbije 'Kolo'.