odlazak 'omiljenog tate'

Proslavio se ulogom koja mu uopće nije trebala pripasti, režirao je filmove koji nisu zarađivali novac, no postajali su kultni klasici: Tko je bio Bob Saget

10.01.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Donosimo portret glumca i komičara Boba Sageta koji je u nedjelju iznenada preminuo u 65. godini

Bob Saget, glumac i komičar kojega se najviše sjećamo po njegovoj slavnoj ulozi veselog tate Dannyja Tannera u sitcomu ‘Puna kuća’, ali i po tome što je bio voditelj TV franšize 'America's Funniest Home Videos' od 1989. do 1997. godine, preminuo je u nedjelju u 65. godini.

Prema tweetu iz ureda šerifa okruga Orange, Saget je pronađen u nedjelju poslijepodne bez svijesti u svojoj hotelskoj sobi u Ritz-Carltonu u Orlandu. Hitna služba proglasila ga je mrtvim na mjestu događaja, priopćio je ured šerifa okruga Orange, dodavši kako nisu pronađeni znakovi zlouporabe ili upotrebe droga.

Izvor: Društvene mreže

‘To su sve informacije koje imamo u ovom trenutku. Sudsko vještačenje će u konačnici utvrditi uzrok i način smrti', priopćeno je iz ureda šerifa.

‘Bob nam je bio sve i želimo da znate koliko je volio svoje obožavatelje, nastupati uživo i zbližavati ljude iz svih sfera života uz smijeh', poručila je Sagetova obitelj u svom priopćenju.

Izvor: Društvene mreže

Zadnji stand-up show Boba Sageta

Večer prije smrti Saget je održao show u Jacksonvilleu u sklopu svoje stand-up turneje ‘I Don’t Do Negative’, koju je najavio još prošlog prosinca, piše magazin Rolling Stone.

'Uživao sam u večerašnjem showu u koncertnoj hali u Jacksonvilleu. Zahvalna publika. … Nisam imao pojma da je večeras tako brzo prošlo 2 sata. Sretan sam što sam opet ovisan o ovom s**nju”, napisao je Saget u svom posljednjem tweetu, uz selfie fotografiju.

'Slomljen sam. U potpunom sam šoku', napisao je u svom priopćenju Sagetov prijatelj i kolega iz 'Pune kuće' John Stamos. 'Nikad neću imati drugog prijatelja poput njega. Jako te volim, Bobby.'

Candace Cameron Bure, koja je u popularnom sitcomu glumila Sagetovu kćer D.J. Tanner, također je tvitala o nesretnim vijestima:

'Ne znam što bih rekla. Nemam riječi. Bob je bio jedan od najboljih ljudskih bića koje sam poznavala u životu. Toliko sam ga voljela', napisala je Cameron Bure, da bi za nekoliko sati podijelila i njihovu zajedničku fotografiju.

Tko je bio Bob Saget?

Saget je rođen u Philadelphiji 17. svibnja 1956. Počeo je nastupati kao stand-up komičar u lokalnim klubovima prije nego što se preselio u Los Angeles kako bi nastavio svoju komičarsku karijeru. Prvo pojavljivanje imao je u filmu Richarda Pryora iz 1987. 'Critical Condition'.

Izvor: Društvene mreže

Ipak, Sageta ćemo se najviše sjećati po ulozi Dannyja Tannera, samohranog oca iz klana Tanner, u ABC-jevoj seriji 'Puna kuća', koja se prikazivala od 1987. do 1995 i na neki način obilježila devedesete godine prošlog stoljeća. Saget je igrao karikaturalnog, pomalo nakaznog tipa, opterećenog čistoćom i patrijarhatom, ali je uskoro postao omiljeni američki 'TV tata'. Podsjetimo, sitcom 'Puna kuća' prati Daniela Dannyja Tannera (Bob Saget), novinara i voditelja u San Franciscu. Kada ostane udovac, dolaze njegov najbolji prijatelj Joseph Joey Gladstone i šurjak Jesse Kastopolis kako bi mu pomogli odgajati tri kćeri - D.J., Stephanie i Michelle.

  • +3
Bob Saget Izvor: Profimedia / Autor: Michael Tran / AFP / Profimedia

Saget je u njoj proveo čak osam sezona, završavajući svaku epizodu na svoj legendarni način, dajući moralne lekcije jednoj od svoje tri kćeri uz topli zagrljaj.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

Inače, uloga Dannyja je na početku bila ponuđena Billu Maheru, no on ju je odbio, a producenti su se zatim sjetili Sageta, tada komičara na početku karijere.

Izvor: Društvene mreže

Netflixov remake kultne serije

Netflix je 2016. godine snimio nove epizode kultne serije, svojevrsni remake pod nazivom 'Punija kuća' (Fuller House) u kojem se pojavljuje većina originalne glumačke postave, pa tako i Saget. Izostale su jedino blizanke Olsen.

Druge uloge Boba Sageta

Svojom izvedbom Dannyja Tannera, kao i ulogom voditelja 'America's Funniest Home Videos' od 1989. do 1997., Saget si je priskrbio imidž 'zdravog pater familiasa', unatoč svojim korijenima stand-up komičara, koji je u početku karijere javno zbijao šale koje nisu za svačije uši. No definitivno mu je uspjelo odbaciti tu sliku epizodnom ulogom ovisnika o drogama u kultnoj stoner komediji 'Half Baked' Tamre Davis iz 1998., u kojoj je igrao uz Davea Chappellea, Guillerma Díaza, Jima Breuera i Harlanda Williamsa, kao i pojavom u dokumentarcu 'The Aristocrats' iz 2005., u kojima se vratio svojim 'bezobraznim šalama'.

Izvor: Društvene mreže

Saget je također ismijavao svoj 'čisti imidž' iz 'Pune kuće', pojavljujući se u zapaženoj HBO-ovoj seriji 'Entourage', koja prati uspješnog holivudskog glumca i njegovu 'svitu', odnosno prijatelje koji se 'krpaju' na njegov budžet i ogromnu slavu. Gledatelji su obožavali njegove cameo pojave u seriji u kojoj je glumio šaljivu verziju samog sebe. I u toj je ulozi Saget koračao na rubu svoje komične osobnosti i 'zdrave ličnosti' Dannyja Tannera, što je diskrepancija s kojom se uživao igrati tijekom čitave karijere.

Izvor: Društvene mreže
Izvor: Društvene mreže

'Ljudi me pitaju: Tko si ti, tip iz Full Housea ili tip iz Entouragea? Ja sam negdje između', rekao je glumac za NJ.com 2013. godine.

Saget je također dao glas i naraciju za 'starog Teda Mosbyja' u legendarnoj CBS-ovoj seriji 'Kako sam upoznao vašu majku'. Tu je ulogu koju imao od 2005. do 2014. godine. Okušao se i kao redatelj, i to crne komedije prema scenariju Norma MacDonalda iz 1998. 'Dirty work'. Film je doživio neuspjeh na kino blagajnama, ali je kasnije stekao status kultnog klasika.

Izvor: Društvene mreže

Osim svojih filmskih i TV aktivnosti, Saget je bio zagovornik te podržavatelj osoba koje se bore sa sklerodermom, kroničnim autoimunim stanjem s kojim se i njegova sestra Gay borila prije svoje smrti 1994. godine, u dobi od 47 godina. Saget je naime bio član odbora Zaklade za istraživanje skleroderme i redovito je prikupljao novac za nju. Putem svojega komičnog showa 'Cool Comedy Hot Cuisine' prikupio je čak 53 milijuna dolara za istraživanje skleroderme. Dodatno, režirao je TV film iz 1996. s Danom Delaney, 'For Hope', inspiriran borbom svoje sestre s bolešću. Saget je bio donirao velik dio prihoda od prodaje filma Zakladi.