KREATIVNI FESTIVAL

Prošećite Design Districtom s našim fotografom!

16.06.2016 u 21:33

  • +22

Design District Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Danas 16. lipnja otvoren je festival koji afirmira kreativnu stranu Zagreba – Design District. Naš fotograf prošetao je mnogim lokacijama ovog zanimljivog događaja pa pogledajte u našoj galeriji što je sve vidio

Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica domaćin je inauguralnog izdanja festivala Design District Zagreb, koji od 16. do 19. lipnja okuplja više od 100 različitih projekata i oko 300 sudionika u projektu kojemu je cilj kroz umrežavanje brojnih kreativnih inicijativa koncentriranih u toj gradskoj zoni u četiri dana lipnja pretvoriti 'zonu Martićeva' u vibrantno gradsko središte s fokusom na lokalni dizajn, arhitekturu i umjetnost.

Riječ je o multidisciplinarnom projektu koji po uzoru na slične festivale drugdje u svijetu kroz sinergiju lokalnih kreativnih i poduzetničkih inicijativa želi afirmirati proizvodnju kulture kao turističkog pogonskog goriva razvoja grada te ukazati na za to pogodne mogućnosti revitalizacije i oživljavanja urbane jezgre.

Festival organiziraju Croatian Design Superstore (CDS) i Dizajn centar Zagreb, a koncipiran je kao niz pažljivo osmišljenih festivalskih događaja koji preplitanjem dizajna, arhitekture, umjetnosti, ugostiteljske i ine ponude okupljaju oko 300 sudionika i više od stotinu različitih projekata, a najznačajniji od njih su predstavljeni u četvrtak prilikom vođenog obilaska priređenog za predstavnike medija.

Direktorica i inicijatorica festivala Ira Payer istaknula je kako je ideja bila imati malo, ali jako dobrih partnera. s kojima se zajednički. partnerski razvijaju dizajnerski projekti koji ostaju kao trajna vrijednost te koji mogu poslužiti kao dobar primjer drugima.

Napomenula je kako je inicijativa naišla na razumijevanje ne samo Grada Zagreba, već i kod privatnih vlasnika prostora u zoni festivala, koji su spremno prepustili nekorištene, zapuštene ili prostore u fazi obnove na korištenje festivalskim događanjima, a čak je i Zagrebačka nadbiskupija ustupila jedan prostor.


Kreativno odmaranje na ulici

Dok je prvi dan festivala većim dijelom rezerviran za Dan otvorenih vrata, za koji su ateljei, studiji, arhitektonski i dizajnerski uredi u kvartu pripremili za sve zainteresirane poseban program koji nije vidljiv u javnom prostoru, Press Vernissage počeo je u Ratkajevu prolazu - za vrijeme festivala zatvorenom za promet - predstavljanjem funkcionalne mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave i čaja PopUp Franck.

Osmislila ga je produkt dizajnerica Draga Komparak, u suradnji CDS-a i tvrtke Franck, čiji je izvršni direktor marketinga Kristijan Gregorić izrazio veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u inicijativi koja je u skladu s Franckovom željom da bude inovativna, moderna tvrtka, otvorena mladima.

PopUp Franck dio je festivalske ponude osmišljene tako da uključi građane, pa i turiste, koji se tijekom četiri dana mogu pridružiti brojnim radionicama, instalacijama, glazbenim događanjima i performansima, obilazeći i istražujući lokacije u kvartu koje su za tu priliku dobile nove zanimljive sadržaje – izložbe, predstave, zelene oaze u garažama i vežama, dosad napuštenim dvorištima i izlozima, parkovima, galerijama, pa i na krovovima.

Takav je jedan primjer urbana oaza Lay-By, još jedan festivalski projekt koji se nalazi duž Ratkajeva prolaza, a riječ je o malom modularnom sustavu urbane opreme namijenjenom kraćem predahu u javnom prostoru. Sustav sadrži sjedeće i ležeće module koji se mogu kombinirati na razne načine, a upotpunjuju ih biljke.

Oaza je ideja dizajnerskog trija Grupa, koji čine Filip Despot, Tihana Taraba i Ivana Pavić, u partnerstvu sa zagrebačkim Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Festivalska ponuda stručnih vodstava kroz arhitektonsku baštinu zone Design Districta dvaput dnevno u organizaciji Oris kuće arhitekture već je naišla na golem interes, vodstva su dupkom popunjena i traži se mjesto više, otkrila je Ana Gajski iz Kuće Oris.

Program obuhvaća i natjecanje Hacking IKEA, a ono u neuređenom prostoru na uglu Martićeve i Ratkajeva prolaza okuplja petnaestak dizajnera i entuzijasta u prenamjeni Ikeinih proizvoda, i to u suradnji s tom švedskom tvrtkom. Najboljem hakiranom radu bit će u sklopu festivala dodijeljena nagrada, a bit će organizirana i izložba svih radova.

Šetači mogu u zoni FDD-a posjetiti i Privremeni muzej dizajna, izložbu klasika hrvatskog industrijskog i grafičkog oblikovanja postavljenu u neiskorištenim uličnim izlozima pod kustoskom paskom Koraljke Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt. Ideja je pratiti suvremene tokove u promišljanjima muzeja u smislu njihova izlaženja iz institucija te upoznavanje javnosti s bogatom baštinom dizajna koja se u njima čuva, kazala je Vlajo.

Projekt je pohvalio ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, napomenuvši kako taj muzej, u skladu sa svojom vokacijom matične kuće za dizajn, promišlja promjenu imena u pravcu dizajna u širem smislu.


Izložbe, instalacije, knjige i glazba

Izložba urbane arhitekture za životinje 'Mali pomaci', čiji su autori Penezić&Rogina i Fiktiva, postavlja duž Bulićeve ulice kućice i nastambe za bube, pse, ježeve, šišmiše i ptice, a sve to od recikliranih materijala. U Parku 100. brigade Hrvatske vojske postavljena je site-specific instalacija u javnom prostoru 'NET', 'privremena arhitektura' autora dizajnerskog kolektiva Numen/ForUse koji čine Christoph Katzler, Sven Jonke i Nikola Radeljković.

U program Design Districta uključio se i književni klub Booksa te je za vrijeme trajanja festivala svoj program preselio na ulicu, pa Booksa u parku fra Grge Martića donosi mali sajam knjiga i diskurzivni program u kojemu sudjeluju nakladnici Durieux, Meandarmedija, Sandorf i OceanMore te njihovi autori.

U ugostiteljskim objektima u kvartu program Poezija express fokusiran je na čitanja poezije, a ispred Vitićeva nebodera u Laginjinoj ulici održava se program posvećen stvaralaštvu slavnog modernog arhitekta Ive Vitića. U programu sudjeluje i KinoKlub Zagreb predstavljanjem svojih aktivnosti dok program Kino u kvartu na uglu Vojnovićeve i Brešćenskog donosi na livadi ispred prazne fasade filmske projekcije.

Festival ima i bogat glazbeni program koji uključuje nastup violinistice Lare Rimac, a zaključit će ga u nedjelju 19. lipnja u Ratkajevu prolazu DJ Eddy Ramich i britanski glazbeni sastav Crazy P.


Cjelogodišnji projekt okupljanja kreativaca

Festival je dio šireg istoimenog cjelogodišnjeg projekta koji ima cilj četvrt koju omeđuju ulice Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška afirmirati kao kreativnu gradsku četvrt u kojoj se isprepliću brojne kulturne i kreativne inicijative.

Donedavno poznata po brojnim trgovinama autodijelova, ta je zagrebačka gradska zona svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala, pa danas proživljava procvat zahvaljujući u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici.

Design District Zagreb želi stimulirati izgradnju 'kreativne zone Martićeva' prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta te oživljavanjem brojnih neiskorištenih prostora, kao i poticanjem stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja.

Naglasak je na dizajnu, ali i svim ostalim stvaralačkim djelatnostima koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje te pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.

Detaljan raspored svih programskih događanja Design Districta Zagreb dostupan je na službenoj internetskoj stranici, gdje se nalaze i sve pojedinosti o festivalu, za koji je tiskan i poseban dvojezični vodič sa svim lokacijama i sadržajima.