VRIJEDAN PRONALAZAK

Pronađen žeton za bordele u Rimskom Carstvu

04.01.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Brončani disk na kojemu je oslikan seksualni odnos muškarca i žene pronađen je na obali Temze u Velikoj Britaniji. Zanimljivo je da su se takvi žetoni koristili za plaćanje u bordelima širom Rimskog Carstva

Na prvi pogled, kovanica pronađena u blizini mosta Putney u Londonu izgleda poput uobičajenih starih novčića. Promotrimo li malo bolje, na njoj možemo uočiti mušku i žensku figuru u intimnom odnosu.

Riječ je o prvom primjerku žetona za rimske bordele u Velikoj Britaniji. U blatu je ležao gotovo 2.000 godina, a nakon što je očišćen ustanovilo se da na poleđini ima broj XIIII. Dio stručnjaka smatra da broj označava koliko je vlasnik žetona za njega morao izdvojiti 14 rimskih novčića.

Takve kovanice s erotiziranim sličicama služile su za plaćanje u bordelima nekadašnjeg Rimskog Carstva.

Novo otkriće dokazuje da bordeli nisu bili popularni samo u Pompejima, već i u nekadašnjem Londiniumu (Londonu).

No osim bitnog povijesnog pronalaska, žeton je važan i za spoznavanje skrivene povijesti umjetnosti. Takve su kovanice s prikazima seksualnog odnosa učinile dramatičan utjecaj na razvoj erotike u umjetnosti te u konačnici pornografije, piše Jonathan Jones za Guardian.

Bile su prilično popularne u renesansnoj Italiji. Učenjaci 16. stoljeća nisu bili posve sigurni u njihovu prošlost, ali poslužili kao nadahnuće za erotske slike renesanse poput radova Giulija Romana i brojnih drugih.