U MUZEJU MIMARA

Promocija monografije Darka Glavana uz Predinovu svirku

25.03.2014 u 16:26

  • +4

Promocija knjige Arteria Darka Glavana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Arteria

Bionic
Reading

Predstavljanje monografije galerije 'ARTERIA 1994-1999' autora Darka Glavana (Rijeka 1951. Rijeka - Varaždin 2009.) u četvrtak, 27. ožujka u 18 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb. Na promociji će govoriti suradnici i prijatelji Darka Glavana, a glazbom popratiti njegov prijatelj, glazbenik Zoran Predin

Na 128 stranica predstavljen je do sada neobjavljeni tekst povjesničara umjetnosti Darka Glavana o radu galerije ARTERIA koja je djelovala u Zagrebu u Savska cesti 16 od 1994. do 1999., ilustriran reprodukcijama djela šezdesetak domaćih i stranih autora te isto toliko održanih izložbi tijekom navedenog perioda.

Galeriju ARTERIA osnovali su, vodili te u njoj izlagali likovni umjetnici, što je čini posebnom sve do danas, nakon prestanka njenog rada. Zlatan Vrkljan, Vatroslav Kuliš, Bane Milenković, Željko Lapuh, Lovro Artuković, Željko Kipke, Ivo Prančić samo su dio scene koja se u galeriji tada stvarala.

Darko Glavan u svom ih tekstu naziva 'tvrdom jezgrom' galerije.

Pored Glavanova teksta, uvod potpisuje povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, predgovor novinarka Dorotea Jendrić, a pogovor povjesničarka umjetnosti Leila Mehulić; dizajn potpisuju Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić koji su rad na monografiji započeli s Darkom Glavanom za njegova života te dovršili prema napucima i radnom materijalu koji su za njim ostali.

Knjigu urednički supotpisuju i članovi obitelji Glavan - njegova supruga Daniela, a sin Daniel Glavan izdavač je monografije.

Ova knjiga dovršena s ljubavlju i entuzijazmom hommage je Darku Glavanu i osnivačima te voditeljima i umjetnicima koji su činili živo tkivo galerije ARTERIA.

Na promociji će govoriti suradnici i prijatelji Darka Glavana, a glazbom popratiti njegov prijatelj, glazbenik Zoran Predin