u Osijeku

Promocija knjige Mirele Holy: Na ekološki i feministički način reinterpretira biblijski narativ o Kainu, Abelu, Adamu i Evi

24.02.2023 u 15:40

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 27. veljače u 19 sati u Osijeku, u Salonu lutaka na Trgu Sv. Trojstva 3, održat će se promocija prve knjige, romana 'Apokalipsa' koja je objavljen 1992. godine

'Ova knjiga koju sam počela pisati kada sam imala devetnaest godina, a završila ju s dvadeset godina, zbog rata nikada nije bila promovirana. Kada sam dobila poziv AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU Sveučilišta u Osijeku da održim predavanje profesorima Akademije na temu klimatskih promjena i zelene tranzicije te da promoviram neku od šest knjiga koje sam objavila, odlučila sam se za promociju Apokalipse jer nikada nije bila promovirana, a tematski je bliska predavanju koje ću na Akademiji održati dan kasnije', kaže Mirela Holy za tportal.

Naime, Apokalipsa je roman koji na ekološki i feministički način reinterpretira biblijski narativ o Kainu, Abelu, Adamu i Evi, a u knjizi se, kao važna protagonistica pojavljuje i Lilith. Apokalipsa ili Otkrivenje je priča o uništenju svijeta, ili ponovnom početku, kako tko interpretira, a roman ima tri glavna dijela u kojima se obrađuju priče o ocu (Pojava Velikog gospodna - Otac), sinu (Vizija Žrtvovanog Mladića - Sin) i Duhu svetome (Dolazak Čovjeka - Golubica-Duh Sveti, Žena), tj. ženi golubici koja utjelovljuje ideju čovjeka s integritetom.

Roman je otvoreno kritičan prema biblijskim patrijarhalnim konceptima koji su velikim dijelom odgovorni za sadašnju klimatsku, ekološku i društveno-sigurnosnu krizu, a s obzirom na apokaliptično okruženje u kojem živimo: klimatske katastrofe, ekološke krize, prijetnje Trećeg svjetskog rata zbog težnji stvaranja novog svjetskog poretka te prijetnje novih pandemija, potresa i drugih prirodnih katastrofa, smatram da je sadržaj Apokalipse itekako aktualan iako je knjiga objavljena prije više od trideset godina.

'Zanimljivo je da je knjiga kada je objavljena izazvala dosta negativne reakcije čitatelja, posebice, vjernika što sam i očekivala jer je izuzetno kritična prema svim monoteističkim, patrijarhalnim (vjerskim) konceptima pa sam čula izjave da, citiram,'knjiga smrdi po paklu i slične prispodobe koje ukazuju na potpuno nerazumijevanje knjige. Knjiga jest namjerno pisana na način da manipulira arhetipovima Anime, Animusa, Ja, Sjenke i Persone jer arhetipovi diraju naše najdublje slojeve psihe, ali je njena ideja izuzetno pacifistička i humanistička. Za promociju ću se kostimirati, odnosno stavit ću kapu Proročice koju sam nosila kada sam pisala knjigu, a cijela promocija je zamišljjena kao ležeran i zafrkantski spektakl kako bi publici bila zanimljiva', najavila je Mirela Holy.