U prijevodu katje mihovilović

Profil je objavio biografiju Winstona Churchilla iz pera Borisa Johnsona

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2021 11:39
  • Objavljeno 13.10.2021 u 11:39
tportal

Izvor: EPA / Autor: Auto

Boris Johnson je ovu nadahnutu, analitičku, zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju napisao prije nego što je i sam postao britanski premijer

Knjiga 'Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest', biografija ratnog premijera Velike Britanije iz pera aktualnog britanskog premijera Borisa Johnsona, objavljena je u izdanju Profila u hrvatskom prijevodu Katje Mihovilović.

Britanski premijer Boris Johnson vrlo je neobična osoba eksplozivnog karaktera i nesvakidašnje biografije. Prvo se u javnosti istaknuo kao novinar, politički komentator, da bi potom ušao u aktivnu politiku. Godine 2001. postao je član Parlamenta, a nakon toga biran je na tri ključne političke funkcije: od 2008. do 2016. bio je gradonačelnik Londona, od 2016. do 2018. ministar vanjskih poslova, da bi na kraju, kao vođa Konzervativne stranke, 2019. postao britanski premijer.

Johnson će ostati upamćen po tome što je Veliku Britaniju izvukao iz Europske unije, ali i po raznim ekscentričnostima.

On često zna isticati da se u politici ugleda na razne velike ličnosti iz prošlosti. Jedan od uzora mu je, primjerice, atenski vođa i govornik Periklo, no daleko najveći uzor Johnsonu je ratni britanski premijer Winston Churchill o kojem je 2014. godine napisao u nas upravo prevedenu knjigu.

'I Churchill je bio neobičan karakter, svojeglav, ingeniozan, vispren, hrabar, osoba velikih ideja i političke lukavosti, a istodobno jedinstven politički taktičar, izuzetan govornik, kakav bi i sam Johnson želio biti', ističu povodom izdanja iz Profila. Danas je opće uvjerenje da je Winston Churchill bio jedan od najvažnijih svjetskih državnika 20. stoljeća, koji je osobno, izravno, više nego bilo koji drugi državnik njegovog doba, utjecao na izgled današnjeg svijeta, dodaju.

Biografija Winstona Churchilla u izdanju Profila

Biografija Winstona Churchilla u izdanju Profila

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

U to je, naravno, uvjeren i Boris Johnson, koji je nadahnutu, analitičku, zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju napisao prije nego što je i sam postao britanski premijer.

'Johnsonova knjiga, koja je zauzela prvo mjesto liste britanskih bestselera, dvostruko je važna i zanimljiva. Prvo, riječ je o snažno napisanoj biografiji velikog ratnog premijera, čiju je karijeru analizirao pisac koji je u međuvremenu postao suvremeni britanski premijer. Dodatni značaj knjizi daje činjenica da je ona zapravo Johnsonova osobna projekcija kakav bi on želio biti političar i kako bi volio da ostane zapamćen u povijesti', poručuju iz Profila.

Hrvatski prijevod potpisuje Katja Mihovilović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!