TKO JE ROBERT MEĐUREČAN

Prodao odličja, pisao romane, a sad se sprema za prvi koncert

11.05.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Robert Međurečan poznat je kulturnoj javnosti kao pisac romana, vozačima kao prodavač autoopreme, knjigoljupcima kao prodavač u knjižari i još mnogima po mnogočemu jer u zadnjih 20-ak godina promijenio je dvostruko toliko radnih mjesta

‘Prodajem odličja, prvi vlasnik’ roman je kojim je Robert Međurečan debitirao na domaćoj književnoj sceni još 2008. pišući o iskustvu rata, osjećaju krivnje i razočaranjima branitelja koja je i sam dijelio. Dok je slavio svoj književni uspjeh, a spomenimo i da je bio u finalu tportalove književne nagrade za roman godine, radio je kao prodavač autodijelova. Kasnije ga se moglo sresti među policama knjiga u Ljevakovoj knjižari na Trgu bana Jelačića. U međuvremenu je napisao novi roman 'Kad jaganjci utihnu u Zdihovu' (2011.), u kojem se bavio Domovinskim ratom i poraćem propitujući kako su se strukture hrvatske države odnosile prema optuženima za ratne zločine. A sada - priprema se za prvi koncert svog novog benda Rasputin Orchestra. Naravno, paralelno piše roman, dovršava neke scenarije… Na pitanje odakle taj zaokret iz pisanja u glazbu odgovara: ‘Ispravit ću te, pisac je prvo bio glazbenik, a onda je izdao prvu knjigu.'

‘Na ovim prostorima čovjek mora biti spreman na nagle promjene i ni za jedan posao ne smije misliti da će ga raditi dulje od jednog radnog dana. Jesam li imao nesreću s poslovima ili sam karakterno tako postavljen, u zadnjih dvadesetak godina promijenio sam petnaestak firmi i četrdesetak radnih mjesta, na crno, na bijelo, svakojako. Što se posla tiče, mene više ništa ne može iznenaditi’, kaže nam Robert Međurečan.

Za 19. svibnja najavljuje prvi nastup svog benda Rasputin Orchestra. Idejni mu je začetnik, a sad na mjestu vokala i ritam gitarista. Kako kaže, njihov sedmeročlani bend svira glazbu iz vremena kad su ljudi stizali živjeti i nije im jedini cilj bio što više lajkova.

‘Sviramo tradicijsku glazbu začinjenu suvremenim zvukovljem i ritmovima. Naglasak je na romskoj glazbi, sevdahu i glazbi Panonske nizine. Rasputin Orchestra putuje zamišljenim vremenskim vlakom po srednjoj i jugoistočnoj Europi.'

I dok s glazbom tek kreće na put, Robert pisac ostaje za tipkovnicom. Dovršio je treći roman, a nada se da će izaći do kraja godine.

‘Odlučio sam napisati punokrvni triler - pratim dva glavna lika iz prethodnog romana 'Kad jaganjci utihnu u Zdihovu' pet godina kasnije. Govorim o osveti - ima li osveta vremenski rok trajanja? Koliko je snage i energije potrebno da se žar osvete sačuva kroz godine, čak desetljeća?’ Osim književnošću, Međurečan se bavi pisanjem scenarija. Unazad godinu dana radio je na dva, dokumentarnom i igranom.

Scenarij za igrani film baziran je na istinitom događaju iz naše bliske prošlosti. ‘Nije rat!’, kaže kao da se brani od teme uz koju su vezani njegovi dosad objavljeni romani i najavljuje: ‘Bit će osvježenje u hrvatskoj filmskoj ponudi. Projekti su u još u ranoj fazi razvoja. Dokumentarac govori o hrvatskoj kulturnoj baštini kraj koje svakodnevno prolazimo, a scenarij za igrani film o istinitom sportskom događaju iz naše bliske prošlosti i motivirajuća je priča koja kaže da se vjerom u sebe i ono što radiš mogu postići čuda. Prava priča za ova depresivna, malodušna vremena’, zaključuje Međurečan.