VELIKI VODIČ

Pripremite se za Noć kazališta: Gdje su premijere, a gdje hit-predstave?

25.11.2017 u 09:03

Bionic
Reading

U 9. Noći kazališta 25. studenoga sudjelovat će 80-ak kazališnih institucija i organizacija u pedesetak mjesta u Hrvatskoj, a mi u velikom vodiču otkrivamo gdje će biti premijere, a gdje dobro poznate hit-predstave, po kojim se cijenama mogu pogledati te što se isplati posjetiti od popratnog programa koji ove godine traje do 28. studenoga

Noć kazališta, koju je uz pomoć partnera prije devet godina pokrenulo Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, i u 2017. će okupiti sudionike iz svih krajeva Hrvatske, a novost je i bogatiji popratni program koji je u nekoliko gradova počeo još 16. studenoga, a završava 28. studenoga. Detalje doznajte na službenoj stranici organizatora.

U samoj Noći kazališta 25. studenoga sudjeluje 41 grad, pri čemu su najavljene četiri premijere - opera 'Trubadur' u Osijeku, 'Europejci' u Belom Manastiru, 'Isadora' u Požegi i 'Tko će sve to pojesti' u Zaprešiću. Ulazi na predstave i popratne programe, među kojima su i izložbe kazališnih plakata te fotografija s predstava, kao i razne radionice te posjeti probama, većinom su slobodni.

Bogata ponuda u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u Noći kazališta u 18 sati nudi operu čuvenog hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea 'Adel i Mara', koja je premijeru imala početkom mjeseca. Besplatne ulaznice (107 ulaznica – dvije po osobi) preuzimaju se na blagajni. Gavella pak za 10 kuna u 19.30 prikazuje svoj najveći hit posljednjih godina, obiteljsku dramu 'Kolovoz u okrugu Osage', a Zagrebačko kazalište mladih, po istoj cijeni, plesnu predstavu Ksenije Zec i Petre Hrašćanec, s početkom u 20 sati.

  • +4
Proba predstave Kolovoz u okrugu Osage u Gavelli Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

'Balon' Mate Matišića na programu je Teatra EXIT u 20 sati i za 40 kuna, a u Histrionu se po istoj cijeni i u istom terminu može pogledati 'Igra u dvoje' Tita Strozzija u režiji Saše Broz. Gradsko kazalište Trešnja prikazuje 'Carevo novo ruho' (17 sati, 20 kuna), a KNAP 'Pinocchija', dječju predstavu Teatra Gaudeamus u 11 sati, te 'Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto' u 20 sati. Ulaz na obje predstave je besplatan.

  • +5
'Balon' Mate Matišića Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Osim Zagrebačkog kazališta lutaka, koje u velikoj dvorani u 18 sati i za 30 kuna prikazuje novu predstavu 'Tko je Videku napravio košuljicu', najmlađima bi moglo biti zanimljivo i u Dječjem kazalištu Dubrava, u kojem je u 18 sati na programu 'Kako je Potjeh tražio istinu' (ulaz besplatan). U Zmajevom gnijezdu Mala scena već od 10 sati prikazuje 'Priču o svjetlu' (30 kuna), a Studio smijeha u 11 nudi 'Kaje di je jaje?!', predstavu za publiku od četiri do 10 godina (20 kuna).

  • +12
Premijera predstave 'Kako je Potjeh tražio istinu' u Tvornici kulture Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Dalmacija i Istra

Gradsko kazalište lutaka Split na programu ima 'Stonogu Gogu' Andrijane Grgičević u 18 sati (10 kuna) te 'Zbunjozu' Mariusa von Mayenburga, u režiji Ivana Plazibata, s kojom im u goste dolazi kazalište PlayDrama (20 sati, 30 kuna), dok Gradsko kazalište mladih nudi 'Od atoma do stanice' Siniše Novkovića (20 sati, ulaz besplatan). Od manjih obližnjih mjesta, primjerice, u Kaštel Lukšiću, u Kaštelanskom kazalištu u Kulturnom centru u 20 sati na programu je 'Čekaonica' Marine Vujčić (20 kuna).

HNK Šibenik u 20.30 sati prikazuje 'Moju nuklearnu ljubav' Olje Lozice, po cijenama od 30 i 40 kuna, a HNK Zadar najprije 'Ostavljam te' u 20 sati (10 kuna), a potom 'U ime Shakespearea' u 23 sata (10 kuna). I zadarsko Kazalište lutaka spremno je za Noć kazališta. U 19 sati za 10 kuna prikazuje 'Karlsona s krova'.

U Dubrovniku pak Gradsko kazalište Marina Držića nudi 'Na terapiji' (20 sati, 30 kuna), dok se u Studentskom teatru Lero besplatno u 20 sati može vidjeti predstava 'Grad sjena' Davora Mojaša, o skrivenim i javnim gradskim spomenarima i dnevnicima, koja je premijeru imala 2016.

Od riječkih kazališta Gradsko kazalište lutaka u 11 i 18 sati prikazuje interaktivnu dječju predstavu 'Srećine cipele', nastalu po motivima priče H. C. Andersena (10 kuna), a Kulturni centar Kalvarija u 20 sati 'Ufuraj se i pukni' Kerekesh Teatra (50 kuna). Gradsko kazalište Pula nudi predstavu 'Mistero Buffo' u izvedbi Valtera Roše (20 sati, besplatno), dok Festival Opatija, u velikoj dvorani centra Gervais, prikazuje 'Stilske vježbe' zagrebačkog Planet Arta (20 sati, 40 kuna).

Slavonija i središnja Hrvatska

HNK Osijek na programu ima jednu od četiri ovogodišnje premijere Noći kazališta, operu 'Trubadur' Giuseppea Verdija, za koju treba izdvojiti od 80 do 120 kuna. Nakon izvedbe, koja počinje u 20 sati, u svečanom foyeru u 21.45 predviđeno je druženje s ansamblom, redateljem i autorskom ekipom.

  • +13
Trubadur Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića predstave nudi od 17.30 sati, njih četiri, a program otvara dramskim improvizacijama 'Naši prvi koraci'. Ulaz na sve izvedbe je besplatan. U Požegi se također prikazuje premijera, autorski projekt Marijane Matoković i Maje Đurinović 'Isadora', koja je na programu Gradskog kazališta Požega u 19 i 21 sat (besplatno).

Centar mladih Slavonski Brod besplatno u kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić u 19 sati prikazuje 'Ja, deda' Umjetničke organizacije Teatroman, a u 21 sat 'Ritinu školu' Kazališta Planet Art. U HNK-u Varaždin u 17 sati i u produkciji Kazališnog studija mladih prikazuju se 'U mir i ljubav vjerujem' skupine Frendići i 'Nikad nije kasno' skupine Trepavice te u 18 sati monokabaret Jagode Kralj Novak 'Singerica'.

Pučko otvoreno učilište Zaprešić u 19 sati besplatno premijerno prikazuje 'niskokaloričnu' dramu o anoreksiji Ane Tonković Dolenčić 'Tko će sve to pojesti', u izvedbi Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade. Pučko otvoreno učilište Koprivnica u dvorani Domoljub u 11 sati prikazuje 'Puža' Male scene za 20 kuna, a u 19.30 'Jimmy Stanić cabaret' za 50 kuna. U Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu u 11 sati se za 10 kuna nudi 'Jaje' Zlatka Krilića, a u 17 sati plesna predstava 'Regoč', u izvedbi Baletnog studija Zorin doma, te plesna predstava 'Mystery' u izvedbi Karlovačke plesne reprezentacije u 22 sata.

Kutinsko Pučko otvoreno učilište u 19 sati u Domu kulture prikazuje romantični mjuzikl 'Oni koji sanjaju', a u 21 sat komediju 'Sarmica' (oboje besplatno), dok Bjelovarsko kazalište u 19 sati nudi predstavu Vladana Ivkovića 'Sve zbog jedne ruže', nastalu prema pričama Oscara Wildea (besplatno) te 'Malu poduzetnicu u velikoj blokadi' u režiji Romane Rožić i u izvedbi Ane Katulić u 20 sati (20 kuna).

U Kazalištu Virovitica u 19.30 gostuje Umjetnička akademija Osijek s predstavom 'Naš razred' (besplatno), a u Hrvatskom domu Suhopolje u isto vrijeme virovitičko Kazalište izvodi 'Audijenciju' Vaclava Havela. U Otočcu, u Gackom pučkom otvorenom učilištu, gostuje Teatar Exit sa svojom hit-predstavom 'Kako misliš mene nema!?' (19 sati, 20 kuna), a u Gradskom kazalištu Jastrebarsko Teatar Gaudeamus (KNAP) s predstavom 'Doktor Wong' (20 sati, 10 kuna).

Što je na programu poslije 25. studenoga?

Nakon same Noći kazališta, u popratnom programu 26. studenoga u Krapini se u Pučkom otvorenom učilištu nudi predstava 'Hrabri mornar' zagrebačkog kazališta Tvornica lutaka (18 sati), a u riječkom Kulturnom centru Kalvarija 'Krtice' Kerekesh Teatra (20 sati, 50 kuna). U Gradskom kazalištu Sisak u 19 sati besplatno se prikazuje 'Dnevnik maloga Perice' po istoimenoj noveli Vjekoslava Majera i u izvedbi Amaterskog kazališta KKV, a u 21 sat 'Olga i Lina' prema tekstu Pavla Pavličića i u izvedbi GKS-a (također besplatno).

Vukovar, koji u samoj Noći kazališta nudi krimi-komediju 'Hebemu miša', dan nakon nje u Hrvatskom domu prikazuje 'Nosoroga' Eugènea Ionesca, u izvedbi Narodnog pozorišta Kikinda. Po cijeni ulaznica od 30-40 kuna može se pogledati i predstava 'Jučer sam se sjetio plave' zagrebačkog Kazališta Novi život, koja je na programu 27. studenoga. Na koncu, 28. studenoga Nova Gradiška u Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković nudi 'Sjećanje vode' Ludens teatra u 19 sati (15-30 kuna).

Izložbe, radionice i druženja s glumcima

HNK Varaždin 25. studenoga u 11 sati na velikoj sceni nudi mogućnost zavirivanja na tehničku i rasvjetnu probu za predstavu u pripremi, 'Palikuće', kao i razgovor s redateljem Ivicom Kunčevićem i tehničkim timom. Ulaz je, dakako, besplatan, a to vrijedi i za lutkarsku radionicu za djecu, koja počinje također u 11 sati, u Dvorani 72. Vodi je Dubravko Torjanac. U varaždinskom HNK-u će, osim toga, biti održana tri besplatna koncerta: prvi, u 11 sati, mladih solista Gabrijele Deglin i Romana Mamontova, drugi, 'Pripremamo se za Božić', koncert zbora i orkestra Glazbene škole u Varaždinu u 20 sati u Velikoj dvorani, te treći, Funk/soul/jazz koncert The Playboys, na Sceni Zvonimira Rogoza u 22 sata.

Posebna je atrakcija izložba plakata Borisa Bućana za HNK u Varaždinu koja se održava u predvorju Velike koncertne dvorane i Velike scene od 10 do 17 sati. I ostala su kazališta pripremila slične izložbe kazališnih plakata i/ili fotografija s predstava, a neki od njih su HNK Šibenik, Gradsko kazalište Beli Manastir, Amatersko kazalište Belišće te Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević u Gospiću koje 25. studenoga u 20.30 u predvorju nudi izložbu o ženskim kazališnim pričama, ali i druženje s glumicama Mijom Krajcar, Mirtom Zečević te glumcima Amaterskog kazališta Gospić.

I zadarsko Kazalište lutaka od 18 sati u predvorju organizira druženje s glumcima i lutkama uz domjenak za najmlađe, dok zagrebačko Kazalište Ivan Goran Kovačić nakon predstave 'Pokušaj linča', koja počinje u 20 sati, uz razgovor i razgledavanje prostora s glumcima i tehničkim osobljem nudi, kako najavljuje, 'demistifikaciju kazališnog prostora te pospremanje scene uz kekse i sokove'.

Razgovor s glumcima organizira i Hrvatski dom kulture u Retkovcima, nakon prikazivanja komične predstave 'Ocat i sin' sa Zlatanom Zuhrićem Zuhrom i Tinom Sedlarom u 20 sati.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku u 18 sati u dvorištu organizira i dvije humanitarne prodaje, od kojih jednu za azil za pse u Nemetinu, a ravnatelj za mališane obećava peći kestenje. Djeci bi mogla biti zanimljiva i otvorena proba 'Ovako to radimo mi' u Bjelovarskom kazalištu. U 10.30 počinje prva, za školarce od prvog do četvrtog razreda, a u 12 za one od petog do osmog i ulaz na obje je besplatan.

Za starije tu je edukativno-iskustvena radionica psihodrame, koju Pučko otvoreno učilište Kutina nudi 25. studenoga u dva termina, od 11 do 14 i od 15.30 do 18.30 sati. Vode ih psihodramske terapeutkinje i praktičarke Maja Aqqad i Ana Pulek, a ulaznica je 50 kuna.