Društvo za očuvanje baštine 'Juraj Dalmatinac

Prikupljeno više od 400.000 kuna za obnovu čuvene šibenske arhitekture

04.11.2022 u 14:03

Bionic
Reading

Društvo za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' jučer je u zagrebačkom Petom kupeu organiziralo donatorsku večer, na kojoj je prikupljeno više od 400.000 kuna koje će biti uložene u obnovu i revitalizaciju 94 šibenska portala unutar starogradske jezgre, koja se nalazi i na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine

"Ovaj projekt priča divnu priču za Šibenčane, ali i turiste koji zahvaljujući ovim portalima mogu doznati priče starih šibenskih obitelji. Kroz niz detalja i arhitekturu mi prezentiramo svoju kulturu, upravo zato starogradska jezgra, posebice ona koja ima elemente pod zaštitom UNESCO-a mora se čuvati“ naglasio je predstavnik Grada Šibenika Ante Nakić.

Šibenski portali važni su, dodao je, jer su najbolji prikazi vrhunske umjetnosti brojnih znamenitih velikana, između ostaloga Nikole Firentinca i Jurja Dalmatinca. Šetajući šibenskim ulicama, brojni domaći i turisti upoznaju hrvatsku kulturu i povijest.

"Rad Društva Juraj Dalmatinac Ministarstvo kulture nagradilo je nagradom Vicko Andrić, koja dodatno potvrđuje koliko njihovi projekti doprinose lokalnoj zajednici. Iznimno je važno da i drugi građani prepoznaju temeljne vrijednosti svoga grada i doprinesu našemu identitetu i kulturnoj baštini poput članova ovog Društva“, u ime Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića rekao je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture.

Donatorska večer Društva za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Fundus gradskih kamenih portala vrlo je značajan – čak 494 portala u samoj jezgri grada prikazuje ekonomsku i kulturnu moć šibenskih obitelji u dugom razmaku stoljeća od romanike pa do historicizma i secesije. Među šibenskim portalima posebno se ističe grupa srednjovjekovnih, posebno gotičkih portala iz 15. stoljeća sa zašiljenom lunetom. Po brojnosti su vrlo zastupljeni portali mješovitog renesansno-baroknog stila koje možemo povezati sa 16. stoljećem i početkom 17. stoljeća, a zatim slijede barokni portali izvedeni kroz 17. i 18. stoljeće. Zanimljive primjerke ima historicizam, kao i secesija, odnosno razdoblje 19. i početka 20. stoljeća.

"Bez povijesne baštine nema ni budućnosti jednoga naroda jer važno je znati tko si. Grad koji zanemaruje sebe također nema budućnost, a sa svojih 200.000 metara kvadratnih Šibenik ima najveću povijesnu jezgru u Hrvatskoj. Upravo nam je to glavna motivacija za rad. Dužni smo njegovati i cijeniti veliko umjetničko naslijeđe koje su nam ostavili neki od najvećih majstora svih vremena“, naglasio je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

Društvo je osnovano 2011. godine u prepunom kazalištu u Šibeniku, a od osnutka je okupilo više od 450 članova, koji pokreću brojne projekte vezane uz obnovu i valorizaciju bogate šibenske kulturne baštine. Restauracija, revitalizacija i održivo korištenje kulturno-povijesnih spomenika na dobrobit i korist svih građana grada Šibenika, ideje su oko kojih su se okupili mnogi građani i zaljubljenici u Šibenik, spremni udružiti znanje i ideje u okviru Društva za očuvanje šibenske baštine, poručili su organizatori donatorske večeri. Društvo djeluje na volonterskoj osnovi i osmišljava, potiče i promiče projekte koji objedinjuju djelovanje nevladinih udruga, lokalne samouprave i poduzetništva u projektima očuvanja povijesne baštine i njene kulturno-turističke valorizacije.

Društvo donacije prikuplja i dalje - poručuju - a kako možete donirati doznajte na službenoj web stranici Društva.