U LUKSEMBURGU

Ministrica Nina Obuljen Koržinek o zaštiti ukrajinske kulturne baštine: 'Europski odgovor mora biti brz, učinkovit i koordiniran'

04.04.2022 u 18:28

Bionic
Reading

Ministri kulture i audiovizualnih djelatnosti i medija država članica EU, među kojima i hrvatska ministrica Nina Obuljen Koržinek, okupili su se u ponedjeljak u Luksemburgu i razgovarali o očuvanju kulturnoga sektora i njegovih djelatnika pogođenih stanjem u Ukrajini

Vijećem je predsjedala francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot-Narquin, a ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkachenkookupljene je izvijestio o trenutnom stanju u Ukrajini i ukrajinskim naporima da se zaustavi ruska vojna promidžba i pomogne u zaštiti kulturne baštine, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo kulture i medija.

Mariya Gabriel: Potrebno je stajati uz Ukrajinu

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel podsjetila je na vrijednost europske nematerijalne kulturne baštine te naglasila kako je potrebno stajati uz Ukrajinu i poduprijeti je specifičnim koracima. Jednako je nužno, istaknula je, jačati povezanost s cijelim europskim kulturnim i kreativnim sektorom te zaštititi kulturne i kreativne profesionalce i kulturnu baštinu Ukrajine. Gabriel smatra kako bi jedan od poziva za prijavu projekata u okviru programa Kreativna Europa 2023. trebao biti posvećen Ukrajini te da novi Radni plan za Kreativnu Europu uključuje projekt posvećen razmjeni stručnjaka, jačanju kapaciteta te zaštiti kulturne baštine zajedno s ukrajinskim partnerima. Podsjetila je kako se u okviru platforme Creatives Unite može saznati koje su sve vrste pomoći na raspolaganju ukrajinskim umjetnicima. Jednako tako, u suradnji s UNESCO-om Ukrajini će se poslati potrebna oprema za evakuaciju i zbrinjavanje umjetnina, rekla je Gabriel i dodala kako u audiovizualnim djelatnostima države članice rade sve kako bi spriječile navalu dezinformacija iz Rusije. Naglasila je i kako EU nastoji mobilizirati europsko financiranje kako bi zaštitila novinare i njihove ekipe u Ukrajini te kako bi se borila protiv dezinformacija i dala potporu ukrajinskim medijima. U području informativnih medija potpisat će se prvi projekt s ukrajinskim partnerom za razvojnu zakladu novinarskoga partnerstva unutar Kreativne Europe, napomenula je dodavši kako se također radi na brzom odgovoru za medijske slobode radi praktične pomoći novinarima za države članice i zemlje pristupnice.

Obuljen Koržinek: Europski odgovor mora biti brz, učinkovit i koordiniran

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na hrvatsko iskustvo tijekom Domovinskog rata, u kojemu su počinjeni zločini protiv civilnoga stanovništva, uništavana hrvatska kulturna baština te se širile dezinformacije kako bi se opravdala vojna agresija. Složila se da europski odgovor mora biti brz, učinkovit i koordiniran te da se na svaki mogući način mora pomoći ukrajinskim izbjeglicama. Izvijestila je ministre o sastanku održanom 15. ožujka na kojemu su hrvatski muzealci, konzervatori i restauratori s ukrajinskim stručnjacima razgovarali o konkretnoj pomoći u vidu hitne evakuacije i pohrane umjetnina te inventarnih knjiga, na temelju vrijednog hrvatskog iskustva. Istaknula je važnost digitalizacije te dokumentiranja i bilježenja baštine, o čemu Hrvatska redovito kontaktira i komunicira s UNESCO-om i ALIPH-om, s naglaskom na koordinaciju država članica kako bi se kod njih privremeno pohranila pokretna dobra. Dodala je i kako Hrvatska, zajedno s drugim državama članicama razmatra povlačenje iz Foruma slavenskih kultura te podupire UNESCO-ove napore da se Rusiju odvrati od sudjelovanja na nadolazećem Odboru za svjetsku baštinu. Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je kako Hrvatska nastavlja izražavati snažnu osudu dezinformacija i lažnih vijesti koje nađu svoj put do javnog medijskog prostora. Izvijestila je i da Hrvatska radi na osiguravanju sigurnoga radnog okruženja i integraciju ukrajinskih umjetnika i kulturnih profesionalaca na hrvatsko tržište rada, planira otkup knjiga ukrajinskih izdavača koje će biti poslane hrvatskim knjižnicama uz što je vezano i osiguranje besplatnoga pristupa kulturnim ustanovama ukrajinskim izbjeglicama.

Prihvaćeni zaključci o jačanju međukulturne razmjene

Na sastanku su prihvaćeni i Zaključci Vijeća o jačanju međukulturne razmjene u europskom prostoru mobilnošću umjetnika i kulturnih stručnjaka te višejezičnosti u digitalnom okruženju te Zaključci Vijeća na temu izgradnje europske strategije za kulturne i kreativne industrije. Italija je najavila prvi sastanak ministara kulture euro-mediteranske regije koji će se 16. i 17. lipnja održati u Napulju. Slovačka je predstavila program Trenčina kao Europske prijestolnice kulture za 2026. godinu, Litva, Latvija i Estonija govorile su o koordinaciji europskog djelovanja za pomoć Ukrajini u područjima kulture i medija, a Češka je najavila program češkog predsjedanja Vijećem EU koje će se održati u drugom semestru 2022. godine.