SEDMI DAN 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA

[FOTO] Prikazan hvaljeni hrvatski film 'Sigurno mjesto', večeras se dodjeljuje nagrada Srce Sarajeva

19.08.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Natjecateljski program – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala završio je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo regionalnom premijerom filma 'Sigurno mjesto' hrvatskog redatelja Juraja Lerotića. Svjetska premijera filma održana je Filmskom festivalu u Locarnu. Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procjep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja...

Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije – spašavanje bližnjega. SIGURNO MJESTO temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, ujedno i glavnog aktera filma. U glavnim ulogama su i Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Prije projekcije hrvatskog filma, također u sklopu Natjecateljskog programa održana je još jedna regionalna premijera. Radnja austrijskog filma SERVIAM - JA ĆU SLUŽITI, redateljice Ruth Mader, s Marijom Dragus, Petrom Morze, Udom Samelom i Annom Elisabeth Berger u glavnim ulogama, smještena je u ženski katolički školski internat u predgrađu Beča, namijenjen bogatoj austrijskoj eliti. Škola opstaje, ali broj vjernika je u opadanju i prostorije na višim katovima internata su prazne. Direktorica internata, mlada i energična časna sestra, strastveno se bori protiv te propasti. Jedna od njenih omiljenih učenica, dvanaestogodišnja Martha, posvećena je djevojčica koja želi ispaštati grijehe čovječanstva. Uz blagoslov direktorice, Martha dobija remen za pokajnike i odvode je na jedan od napuštenih gornjih katova.

  • +10
Sedmi dan Sarajevo Film Festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

U sklopu programa Open air u Ljetnom kinu Coca – Cola prikazan je film ZALAZAK SUNCA, meksičkog redatelja Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 2020. kojem je tijekom 26. Sarajevo Film Festivala posebno priznanje odano i retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to".

Predstavljeno 46 projekata u fazi razvoja, večeras se dodjeljuje nagrada Srce Sarajeva

Proslavljajući dvadesetu godišnjicu, CineLink Dani filmske industrije predstavili su 46 projekata u različitim formatima i fazama razvoja iz jugoistočne Europe i regije MENA. Svečana ceremonija dodjele nagrada CineLink Industry Days održana je u Vijećnici. Među dobitnicima je i hrvatska redateljica Dubravka Turić za seriju RUMPUS u produkciji Kinorame, a osvojila je nagradu Hrvatskog audiovizualnog centra u vrijednosti od 15.000 €. Večeras će se u Narodnom pozorištu dodijeliti nagrade Srca Sarajeva. Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 230 filmova iz 62 zemlje, a za nagrade Srca Sarajeva u natjecateljskim programima 28. Sarajevo Film Festivala natječe se 51 film.

Ovogodišnji Festival zatvara svjetska premijera domaćeg filma PRAZNIK RADA Pjera Žalice. Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Susjed kaže: "Uhapsiše Fudu, tko zna zašto." U mahali nemir. Da je Fudo zločinac?! Armin želi doznati istinu, a "komšiluk" proslaviti Praznik rada. U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Detalje o dobitnicima i nagradama 20. CineLink Dana filmske industrije pronađite na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.