proslavljeni glumac u sarajevu

Mads Mikkelsen: Za glumca nikada nije kasno, ja sam počeo u tridesetoj

16.08.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Proslavljeni danski glumac Mads Mikkelsen poručio je u ponedjeljak iz Sarajeva kako nikada nije kasno početi glumačku karijeru, a onima koji se odluče na taj korak prenio je kako je jedno od njegovih pravila držati se scenarija poput Biblije

Mikkelsen je jedan od gostiju 28. izdanja Sarajevo Film Festivala gdje mu je uručena počasna nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, a tim je povodim pred oko tri tisuće gledatelja prikazan i film "Lov" u režiji Thomsa Vinterberga u kojemu danski glumac igra naslovnu ulogu odgajatelja u vrtiću, nepravedno optuženog za zlostavljanje djece.

Ta je psihološka drama snimljena 2012. no Mikkelsen i danas kaže kako je to bio vjerojatno najbolji scenarij s kojim se susreo u dosadašnjoj karijeri.

"Lako je bilo kazati 'da' Vinterbergu", kazao je Mikkelsen tijekom razgovora s novinarima i nekima iz publike nakon projekcije "Lova".

Izvor: Društvene mreže

Mikkelsen je već ostvario impresivnu karijeru jer je do sada snimio više od 50 filmova i televizijskih serija od kojih su brojni zabilježili ogromni komercijalni uspjeh, a sve je to učinio za nešto više od 25 godina.

Danas 56-godišnji glumac podsjetio je u Sarajevu kako je karijeru započeo kada je već napunio 30 i to mu je bio povod da mladim glumcima poruči da i oni računaju s takvom mogućnosti.

"Nikada nije kasno", kaže Mikkelsen.

Dio odgovora na pitanje kako je on postigao sve to što je do sada uspio ponudio je kroz konstataciju kako nastoji ne gledati previše sam sebe na ekranu i analizirati se. To je, kaže Mikkelsen, koncentriranje na prošlost i nije dobar korak za glumca.

Drugo mu je pravilo da puno pozornosti poklanja scenariju jer je, po njegovu sudu, glumac na neki način "sluga priče".

"Scenarij je Biblija i strogo ga se držim", kaže Mikkelsen, dodajući kako je posao glumca točno provesti ono što redatelj želi no priznaje kako ono što je napisano ponekad i ne funkcionira pa je onda teško raditi.

Kaže kako je želio da se "Lov" završi na drugačiji način odnosno ubojstvom glavnog lika, no onda su ga upozorili da to nitko ne bi gledao.

"Ja sam uvijek malo radikalniji nego što bi trebalo pa je važno imati ljude koji će vas zaustaviti na vrijeme", opisuje Mikkelsen izlaz iz te situacije.

Kroz lik Lucasa postoji i poveznica s "Još jednom rundom", filmom koji je dobio Oscara 2021. godine jer je Mikkelsenu i tu pripala uloga školskog nastavnika koji se sa skupinom prijatelja suočenih krizom srednjih godina "podmlađuje" alkoholom.

"Moglo je biti bilo što drugo. Kad život jednostavno stane postoji potreba za podmlađivanjem", kaže Mikkelsen.

U "Još jednoj rundi", kako pojašnjava, nastojalo se pustiti radnju da se razvija, poput jazza u glazbi.

Izvor: Društvene mreže

Kako je glumački stasao u zemlji koja je nekada imala potpuno neprepoznatljivu kinematografiju, Mikkelsen tvrdi da je u Danskoj nastupio obrat kada je 90-ih godina na pozornicu stigla nova generacija filmaša, a istodobno je promijenjen način financiranja danskog Instituta za film.

"To nije bio skup genija nego je jednostavno jedna generacija počela govoriti istim jezikom", kaže Mikkelsen.

Ističe kako je njegovo iskustvo s holivudskom produkcijom sasvim drugačije, a ključ svega je u novcu jer koliko se u Danskoj ili Europi novaca izdvoji za cijeli film toliko se u Hollywoodu izdvoji samo za jedan set.

"Tu je samo nebo granica", kaže Mikkelsen te dodaje kako se ne može potužiti ni na honorare koje su mu spremni platiti američki producenti.

Za Mikkelsena svaki lik ima važnost, bio on pozitivac ili negativac. Takav mu je lik zlog bankara iz filma o Jamesu Bondu "Casino Royal", junak iz stripova Marvel, ali i patološki ubojica Hannibal Lecter kojega Mikkelsen glumi u televizijskoj uspješnici snimanoj od 2013. do 2015. godine.

  • +8
Mads Mikkelsen na Sarajevo Film Festivalu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

"Gdje drugi vide užas, on vidi ljepotu. Da je on samo psihopat lako bi ga bilo uhvatiti no on je pali anđeo", kaže Mikkelsen. Dodaje da je priča o Lecteru dio svijeta koji smo sami stvorili kada smo nakon Boga izmislili i Sotonu pa valja shvatiti što je na "tamnoj strani".

Kaže kako su ga nakon te uloge i njegova djeca u kući tri godine zvala Hannibalom.

"Imam dobre i loše dane kao i svatko u uredu no nastojim posao ne nositi kući", kaže Mikkelsen, a u Sarajevu je otkrio kako mu je životni san zapravo bio baviti se sportom i od toga živjeti. Sanjao je tako kako će jednog dana igrati nogomet za "Barcelonu".

"Zvuči kao kliše, ali tu ima neke vrste umjetnosti", kaže Mikkelsen, dodajući kako on vidi umjetnost u teniskom udarcu Rogera Federera.