IZLOŽBA NAGRAĐENIH RADOVA

Presjek hrvatske arhitekture iz 2009. u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 10:24
  • Objavljeno 21.01.2010 u 10:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Društvu arhitekata Zagreba otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2009. godini, koja je premijerno otvorena u prosincu u Osijeku kada su i uručene nagrade za najuspješnija arhitektonska ostvarenja protekle godine.

Na izložbi u Zagrebu do 29. siječnja mogu se razgledati fotografije brojnih nagrađenih radova, poput nove zgrade Hitne pomoći u Zagrebu i Dječjeg vrtića "Katarina Frankopan" koji su dobili nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2009. godini. Izložene su i fotografije najuspješnijih ostvarenja na području stambene arhitekture u 2009. - poslovno-stambenog objekta "Sukošan-sjever" u Splitu i obiteljske kuće u zagrebačkom Rudešu. Predstavljen je i interijer riječke dvorane "Zamet", za koji je dodijeljena nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2009. godini.

Bilo je prijavljeno 145 autorskih radova, u izradi kojih je sudjelovalo oko 200 suradnika, a ostvarenja su razvrstana u nekoliko tipologija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, interijeri i arhitektonska publicistika.

Izložbu je otvorio Nenad Kondža, bivši predsjednik Stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), ustvrdivši kako "godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata daje presjek svega što se u arhitekturi radilo protekle godine". Izrazio je zadovoljstvo pristiglim radovima i nadu da će se tako visoka razina kvalitete održati i iduće godine. Da je 2009. godina bila iznimna u hrvatskoj arhitekturi, po Kondžinim riječima, potvrđuje i činjenica da su dodijeljene po dvije nagrade "Viktor Kovačić" i "Drago Galić", što inače nije bila praksa.

Predsjednik UHA Hrvoje Hrabak izrazio je pak zadovoljstvo što su najbolja ostvarenja hrvatskih arhitekata premijerno izložena u prosincu u Osijeku, čime je zadržana praksa da se godišnja izložba svake godine premijerno predstavi u drugom dijelu Hrvatske. Nakon Zagreba predviđeno je da se prikaže u Zadru i u drugim regionalnim središtima.

Godišnja izložba radova hrvatskih arhitekata organizira se od 1984. godine te je tradicionalno neselektirana, tj. prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji prijavljuju svoje radove.

U Društvu arhitekata Zagreba ostaje otvorena do 29. siječnja, a može se razgledati radnim danom od 8 do 17 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi