nevjerojatna priča

Preminuo Sixto Diaz Rodriguez, zvijezda dokumentarca 'Searching for Sugar Man'

09.08.2023 u 15:10

Bionic
Reading

Sixto Diaz Rodriguez, detroitski glazbenik koji je stekao globalnu slavu nakon što je postao predmet Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma 'Searching for Sugar Man', preminuo je u utorak navečer, pišu strani mediji

Glazbenik je imao 81 godinu. Rodriguezovo zdravstveno stanje se u zadnje vrijeme pogoršalo, no i dalje nije sasvim jasno gdje je preminuo. Njegovu smrt potvrdila je kći Regan, a vijest je objavljena i na njegovoj službenoj web stranici, piše The Detroit News.

"Izražavamo najiskreniju sućut njegovim kćerima - Sandri, Evi i Regan - i svim članovima njegove obitelji", stoji u objavi na stranici.

Dokumentarni film 'Searching for Sugar Man' iz 2012. godine prati gotovo nevjerojatnu priču o putovanju folk glazbenika od anonimnosti do planetarnog uspjeha, koji je za njega stigao desetljećima nakon što je snimio dva slabo zapažena albuma u Detroitu početkom 1970-ih.

Film, koji je režirao švedski redatelj i novinar Malik Bendjelloula, osvojio je Oscara za najbolji dokumentarni film na svečanosti 85. dodjele Oscara 2013. godine.

Inače, Rodriguez je snimio dva albuma početkom 1970-ih u Detroitu: "Cold Fact" (1970) i "Coming From Reality" (1971), no oba su doživjela komercijalni neuspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rodriguez je mislio da je to kraj njegove glazbene priče. Radio je privremene poslove i osnovao obitelj. Diplomirao je filozofiju na sveučilištu Wayne State i postao politički aktivan. Neuspješno se kandidirao za gradonačelnika, gradsko vijeće i državni senat. Na kraju, postao je prepoznatljiva figura u kvartu Cass Corridor i često ga se moglo vidjeti kako hoda po susjedstvu odjeven u crno s koferom za gitaru prebačenim preko ramena.

Stekao ogromnu popularnost u Južnoj Africi, a da to nije ni znao

Godine su tako prolazile, Rodriguez nije polučio glazbeni uspjeh u SAD-u i ostvario svoje snove, no neočekivano je stekao veliku popularnost u Južnoj Africi, čega isprva nije bio svjestan. Sirove teme njegovih pjesama dirnule su mnoge obespravljene mlade Južnoafrikance koji su se borili s brutalnom apartheidskom vladom svoje zemlje, koja je crnce i druge nebijelce tretirala kao građane drugog reda.

Redatelj Bendjelloula naslućivao je u svemu, međutim, veliku priču. Naime, njegov dokumentarni film “Searching for Sugar Man” prati priču dvojice obožavatelja iz Južnoafričke Republike koji su pokušali otkriti istinu o sudbini Rodrigueza – je li se zaista ubio kako se po Južnoj Africi govorilo i ako nije, što mu se dogodilo. Film je osvojio brojne prestižne nagrade, između ostalih i Oscara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Nakon premijere dokumentarca, Rodriguez je doživio globalnu popularnost, a kao rezultat toga, uslijedila je turneja kroz Južnu Afriku.

Njegova turneja po Južnoj Africi iz 2013. godine rasprodala se u nekoliko minuta, a na devet koncerata u Cape Townu i Johannesburgu nastupio je pred 40 000 obožavatelja. 

Njegova priča o neostvarenoj slavi smatra se jednom od najjedinstvenijih istinitih priča. Nakon što je pronađen i predstavljen svojim obožavateljima u Južnoj Africi, Rodriguez je iskusio izvanredan uspon, svladavajući prepreke i ostavljajući neizbrisiv trag u svijetu glazbe.

Veći dio svog života proveo je u rodnom Detroitu, gdje je obavljao poslove u građevini i industriji.