ODLAZAK VELIKANA

Preminuo je slavni umjetnik Mersad Berber

08.10.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih svjetskih grafičara i slikara preminuo je noćas u svome domu u 72. godini

U povodu smrti uglednoga bosanskohercegovačkoga i svjetski poznatog slikara i grafičara Mersada Berbera likovni kritičar Milan Bešlić, koji je s Berberom profesionalno surađivao, izjavio je da je umjetnika, koji je sinoć preminuo u Zagrebu, smrt zatekla u tijeku priprema za veliku izložbu u splitskoj Palači Milesi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad, koja je najavljen za prosinac ove godine.

Mersad Berber (Bosanski Petrovac 1940.) slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, a od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kao svijetski priznati slikar i grafičar imao je niz samostalnih i skupnih izložbi, a dobitnik je više od 50 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini 1992. preselio se u Hrvatsku i živio i radio u Zagrebu i Dubrovniku.

Bešlić podsjeća kako su Berberovo likovno stvaralašto interpretirali mnogih značajnih likovnih kritičara Europe, te kako je zadnjih 20 godina svoje stvaralaštvo vezao za Zagreb i Hrvatsku, ali i izlagao na najprestižnijim međunarodnim izložbama grafike diljem Europe. Ističe kako Berbera kroz njegov likovni rad doživljava kao 'velikog pjesnika Bosne', prožetog podjednako islamskim i kršćanskim multikulturalnim komponentama.

Mersad Berber je u tim monoteističkim religijama našao ljepotu, koja se nije naslanjala prvenstveno na teološke vrijednosti, već na isprepletenost kulturnog, humanističkog i etičkog bogatstva, kakvo je kroz povijest nastalo u Bosni, te je u tome našao poticaje za likovno stvaralaštvo, najviše uljanim slikama na platnu i grafikama. No nije dovoljno reći da je bio pjesnik Bosne jer se likovnim jezikom čvrsto naslanjao na europsku slikarsku tradiciju i s jednakom je radošću izlagao u Barceloni, Madridu, Istambulu, Berlinu, Moskvi te Krakowu, kazao je likovni kritičar.

Navodi kako je upravo u Krakowu na prestižnoj međunarodnoj izložbi grafike Berber izlagao posljednji put za svoga života i dobio grand prix .

Posljednju izložbu slika u Hrvatskoj Mersad Berber je pak imao u Karlovcu, u Gradskom kazalištu Zorin dom, u sklopu Zimske likovne kolonije 'ZILIK 2011.'

Lani je objavio monografiju 'Srebrenica', u kojoj je prikazao tragediju svojega bošnjačkog naroda u Srebrenici. U monografiji je skupljeno tisuće skica, bilješki, manjih i većih crteža, kolaža, grafičkih listova, uljenih slika.

U jednoj izjavi Berber je svojedobno kazao: 'Bio sam okružen hrpom papira, skupljao sam sve moguće dokumente, od Timesovih fotografija ratnih reportera do videozapisa. No nisam prišao temi kao nekoj svojoj Guernici, koja je jedna simbolička slika. Moja je srebrenička kronika došla sasvim spontano u alegorijskoj formi.'

Milan Bešlić kazao je kako Berber 'Srebrenicu živi godinama', o čemu svjedoče tisuće slika i grafičkih listova s temom srebreničke tragedije, pri čemu se u njihovu nastanku koristio svim onim što mu je moglo dočarati tu tragediju - dokumentaristikom, fotografijom, nalazima antropologa te drugom dostupnom faktografijom.