tužna vijest

Preminuo filmski montažer i dizajner zvuka Martin Semenčić

12.01.2023 u 10:37

Bionic
Reading

Višestruko nagrađivani filmski montažer i dizajner zvuka Martin Semenčić umro je u 43. godini, izvijestio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar

Semenčić (Samobor, 1980.) magistrirao je filmsku montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je diplomirao i produkciju glazbe te snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu, na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex.

Od 2003. je radio kao montažer i dizajner zvuka na preko 60 filmova raznih rodova, vrsta i žanrova, a prvi projekt na kojem je radio kao profesionalni dizajner zvuka bio mu je "La Strada" redatelja Damira Čučića.

Dobitnik je čak pet Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu - za "Pismo ćaći" i "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića, "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Mater" Jure Pavlovića i "S one strane" Zrinka Ogreste (koju je dijelio s Ivanom Zelićem).

Neki od njegovih filmova prikazani su i nagrađeni na najprestižnijim svjetskim festivalima poput Cannesa - "Zvir" Miroslava Sikavice, Berlinalea - "S one strane" Zrinka Ogreste koji je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label i Rotterdama - "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Da je kuća dobra i vuk bi je imao" Hane Jušić.

Radio je na kratkim igranim filmovima, a tu su i nagrađivani, zapaženi kratkometražni i srednjometražni dokumentarci Borisa Poljaka ("Splitski akvarel", "Autofocus", "Oni samo dolaze i odlaze"), Boruta Šeparovića ("Potrošeni"), Tonćija Gaćine ("Turizam!"), Đure Gavrana ("Jedna od nas") i Gorana Devića ("U ime Republike Hrvatske").

Svoj profesionalni doprinos dao je i televizijskim serijama, među kojima su i HBO-ova dramska serija "Uspjeh" te dokumentarna "Betonski spavači".

Bio je član Hrvatskog društva slobodnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih djelatnika, predavao je zvučni dizajn na Sveučilištu VERN te vodio radionicu oblikovanja zvuka na Školi medijske kulture "Ante Peterlić".

Umro je 8. siječnja, a komemoracija će se održati 12. siječnja u kinu Tuškanac. Posljednji ispraćaj najavljen je za 13. siječnja na Krematoriju Mirogoj.