POSTKONCEPTUALNI UMJETNIK

Preminuo Boris Demur

17.06.2014 u 15:17

Bionic
Reading

Akademski slikar Boris Demur preminuo je jučer iznenada od posljedica moždanog udara. Jedan od najbitnijih umjetnika svoje generacije bio je nastavljač tzv. postkonceptualnih umjetničkih praksi

'Slikar, konceptualni i multimedijalni umjetnik, performer, teoretičar, buntovnik, humanist, jedan je od najradikalnijih i najprovokativnijih protagonista suvremene likovne scene', napisao je o umjetniku Zdenko Rus, autor kataloškog teksta njegove izložbe.

Boris Demur rođen je u Zagrebu 1951. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Raula Goldonija 1975, a grafiku u klasi Alberta Kinerta 1977.

Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića (1975–1977). Svojim analitičkim pristupom svestrano angažiranog umjetnika, kreativnim aktivizmom i jedinstvenim autorskim konceptom spiralnoga akcijskog slikarstva kao likovnim fenomenom i autonomnim oblikom umjetničkog djelovanja obilježio je hrvatsku umjetnost u protekla četiri desetljeća.

Smatraju ga jednim od najtalentiranijih slikara svoje generacije, iako je Demur odmah poslije završetka Akademije odustao od tradicionalnog pristupa mediju. U počecima karijere njegovi radovi imali su obilježje konceptualne umjetnosti, a kasnije se u skladu s duhom vremena usmjerio na primarno slikarstvo.