DONIJELA ODLUKU

Britanska književnica Hilary Mantel napušta UK i nada se irskom državljanstvu

04.09.2021 u 16:34

Bionic
Reading

Dvostruka dobitnica prestižne nagrade Booker, britanska književnica Hilary Mantel, rekla je kako se nada da će dobiti irsko državljanstvo, napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo i "ponovno postati Europljanka"

U intervjuu objavljenom u subotu u talijanskoj La Repubblici Mantel je kritizirala monarhiju, kazavši da je zbunjuje i da bi se bolje osjećala u republici.

"Ne želim povjerovati u to da je u ljudskoj prirodi osjećaj ropstva i da zapravo uživaju u nejednakosti, premda shvaćam to što im se više sviđa promjena nego kontinuitet", rekla je.

"Nadam se da ću uskoro moći krenuti obrnutim putem od svoje obitelji i da ću postati Irkinja", rekla je Mantel, koja je po svojoj baki i djedu irskog porijekla.

"Možda bih lakše disala u republici. Nadam se da ću se uspjeti vratiti u svoju obiteljsku priču i postati irska državljanka. Covid je spriječio taj moj ranije planirani korak. Moram priznati da jako volim mjesto u kojemu sada živim uz more u Velikoj Britaniji, no osjećam potrebu spakirati kofere i ponovno postati Europljankom", rekla je za Repubblicu.

Ta 69-godišnja dobitnica Bookera, odrasla u engleskom Derbyshireu i ranije je isticala da je na njezin razvoj i život snažno utjecalo upravo irsko porijeklo.

Moji su roditelji rođeni u Engleskoj, ali mene je oblikovala prethodna generacija. Čitavo vrijeme bila sam svjesna da pripadam jednoj irskoj obitelji", rekla je.

"Bili smo sjevernjaci, pripadnici radničke klase i katolici, a za mene je "englesko" značilo protestantsko, južnjačko, značilo je ljude s više novca. Kad sam počela pisati, o sebi sam mislila kao o provincijskoj spisateljici, u dobrom smislu, te istodobno kao europskoj, a ne engleskoj spisateljici."

Mantel je Ujedinjeno Kraljevstvo opisala kao "umjetnu i nesigurnu tvorevinu".

"Ta tvorevina nije sveta, pa čak ni stara. Kao dijete nisam ništa naučila o povijesti ostalih dijelova otočja", rekla je. "Wales i Škotska spominjali su se samo u slučaju kad su Englezi ondje vodili bitke. Bilo im je suđeno da budu pokoreni i dodani važnijem teritoriju, a njihova bogata povijest sve češće se svodi na priče za djecu kakve se serviraju turistima."

U intervjuu spisateljica kritizira premijera Borisa Johnsona, gorljivog pristašu brexita, kojega je, kako kaže, susrela nekoliko puta.

"Taj čovjek ne bi trebao sudjelovati u javnom životu. I sigurna sam da i on to zna", rekla je i dodala da se "srami što pripada naciji koja je izabrala ovu vladu".

Zagovornike brexita nazvala je "nezrelim, licemjernim, podmuklim i često smiješnim oportunistima".

Brojni su državljani Britanije irskoga porijekla podnijeli zahtjeve za irskim državljanstvom da bi i dalje uživali u slobodi kretanja unutar Europske unije.

Majstor špijunskih romana, John Le Carré, žestoki protivnik brexita je, u prosincu 2020., neposredno prije smrti uzeo irsko državljanstvo, otkrio je u travnju jedan od njegovih sinova.