U 56. GODINI

Preminula glumica Mirjana Rogina, koju smo obožavali kao Melitu Žganjer

 • Autor: T.Ba.
 • Zadnja izmjena 28.11.2017 15:46
 • Objavljeno 28.11.2017 u 11:07
Mirjana Rogina

Mirjana Rogina

Izvor: Cropix / Autor: kristina fazinic

Dramska pedagoginja i glumica Mirjana Rogina, najpoznatija po ulogama u filmovima 'Tri muškarca Melite Žganjer' i 'Blagajnica hoće ići na more' te televizijskoj seriji 'Odmori se, zaslužio si', preminula je 27. studenoga u Zagrebu u 56. godini života od posljedica teške bolesti

Mirjana Rogina rođena je 1961. u Zagrebu, u kojem je završila osnovnu te srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk, a od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica. Tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi.

>>> Snježana Tribuson: Mirča je bila predivna osoba, baš za nju sam pisala ulogu Melite Žganjer

U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem.

Od 1993. bila je stalno zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju 'Mirčin lonac' i glumeći u seriji za djecu 'Zlatko i detektivi'.

Glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima: 'Prepoznavanje' i 'Tri muškarca Melite Žganjer', oba Snježane Tribuson, 'Novogodišnja pljačka' Dražena Žarkovića, 'Blagajnica hoće ići na more' Dalibora Matanića, 'Crna kronika' Snježane Tribuson, 'Novo doba' Hrvoja Hribara, 'Moja kućica, moja slobodica' Tomislava Radića, 'Ne dao bog većeg zla' Snježane Tribuson i 'Ispod crte' Petra Krelje.

Iz filma Tri muškarca Melite Žganjer

Iz filma Tri muškarca Melite Žganjer

Izvor: Screenshot / Autor: Iz filma Tri muškarca Melite Žganjer

Od 2000. do 2002. vodila je televizijsku emisiju 'Kruške i jabuke'.

Djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima.

 • +1

Mirjana Rogina

Izvor: Cropix / Autor: Kristina Fazinic

Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi 'Jelka kod Ivanovih', a 2007. u filmu 'Tri ljubavne priče' Snježane Tribuson asistirala je u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke.

Glumila je i u televizijskim serijama 'Cimmer fraj' Silvija Jesenkovića i 'Odmori se, zaslužio si' Snježane Tribuson.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 5

Prikaži sve
 • condorgrab

  28.11.2017 11:47

  Bolest je privatna stvar i nema potrebe iznositi to u javnost. Jedino je bitno da je Hrvatska ostala bez jedne izvrsne, marljive i svestrane glumice i pedagoga te nadasve drage i simpatične osobe. Zbogom draga "Melita" !

 • gljivar

  28.11.2017 15:03

  Tužno. Otišla je u najboljim godinama, a mogla nam je još mnogo dati! Sućut obitelji...

 • stereotipx

  28.11.2017 14:30

  Jako tužan dan za hrvatsku kulturu. Sućut obitelji i prijateljima.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi