U 89. GODINI

Preminula francuska filmska diva Jeanne Moreau

31.07.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Jedna od najvećih francuskih glumica, redateljica i sceanristica Jeanne Moreau koja se proslavila ulogom u filmu 'Jules i Jim' Francoisa Truffauta, te za ulogu u filmu preminula je u 89. godini, javlja BBC

Jeanne Moreau pronađena je mrtva u svojemu domu u Parizu, rekao je načelnik pariškog okruga za novinsku agenciju AFP.  

Rođena je 1928. godine u Parizu, a svijet će je pamtiti po ulogama u filmovima svjetskih redateljskih klasika.

Dobitnica je mnogih nagrada, među kojima i nagrade za najbolju glumicu, koju je za 'Sedam dana ...sedam noći' dobila 1960. u Cannesu. Dobila je i nagradu Bafta kao najbolja strana glumica za film 'Viva Maria!'

Krajem pedesetih prošlog stoljeća radi s redateljem Louisom Malleom u filmovima 'Dizalo za stratište' i 'Les Amants', a potom s s nizom redatelja francuskog novog vala, kao Françoisom Truffautom u filmu 'Jules i Jim'.

Ističu se također i uloge u filmovima Noć (1961.) Michelangela Antonionija, Falstaff (1965.) Orsona Wellesa, Dnevnik jedne sobarice (1964.) Luisa Buñuela, Posljednji tajkun (1976.) Elie Kazana, Querelle Rainera Wernera Fassbindera i Do kraja svijeta (1991.) Wima Wendersa.

Bavila se i režijom, produkcijom i pisanjem scenarija. Kao glazbenica objavila je nekoliko albuma, te je jednom nastupila zajedno s Frankom Sinatrom na pozornici Carnegie Halla u New Yorku.

Jeanne Moreau bila je prijateljica istaknutih pisaca i umjetnika Jeana Cocteaua, Jeana Geneta, Henryja Millera, i Marguerite Duras. Bliska je prijateljica Sharon Stone. Orson Welles svojevremeno nazvao ju je najznačajnijom glumicom na svijetu.