U RIJČKOM HNK

Premijerom opere 'Madama Butterfly' otvorena 'Puccini trilogija'

21.10.2019 u 23:51

Bionic
Reading

Premijerom opere 'Madama Butterfly' u režiji Dražena Siriščevića u ponedjeljak je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorena 'Puccini trilogija', u sklopu koje će u studenom biti izvedene i Puccinijeve opere 'Tosca' i 'La boheme'

Izvedbom opere 'Madama Butterfly' ravnao je Ville Matvejeff, a u naslovnoj ulozi, kao Cio-Cio San, nastupila je Anamarija Knego. Uz orkestar i zbor Opere te Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u važnijim ulogama nastupili su Ivanica Vunić kao Suzuki, Dimitris Paksoglou kao Pinkerton i Robert Kolar kao Sharpless.

Scenograf je Slaven Raos, a kostimograf Juraj Zigman.

Opera 'Madama Butterfly', priča o tragičnoj ljubavi mlade Japanke prema lakomislenom američkom časniku, vratila se na riječku opernu scenu nakon deset godina. Postavljena je u suradnji Operom HNK Split, gdje je ta opera u Siriščevićevoji režiji premijerno izvedena 2015..

Dražen Siriščević, koji se u Rijeci prvi puta predstavlja kao operni redatelj u ovoj izvedbi 'Madame Butterfly' želio je, kako je ranije rekao, ponuditi drukčiji završetak od izvornoga tragičnog Puccinijevog jer ne vjeruje u smrt dobrih ljudi poput Madame Butterfly, iza kojih ostaju dobra djela.

Premijera 'Tosce' bit će 9. studenoga, režira ju Marin Blažević, a dirigirat će Kalle Kuusava. U naslovnoj ulozi nastupit će Kristina Kolar, Domagoj Dorotić je u ulozi Cavaradossija, a Giorgio Surian nastupit će kao Barun Scarpia.

U obnovi 'La boheme' 16. studenoga nastupit će Marjukka Tepponen, Vanja Zelčić, Aljaž Farasin, Kevin Greenlaw i drugi, u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Villea Matvejeffa.