NA DASKAMA

Premijera 'Romea i Julije' u Splitu

  • Autor: L.N.
  • Zadnja izmjena 11.01.2012 11:59
  • Objavljeno 11.01.2012 u 09:53
Romeo i Julija 01 (1)

Romeo i Julija 01 (1)

Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babic

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak, 12. siječnja, premijerno će izvesti tragediju Williama Shakespearea 'Romeo i Julija'. Najpoznatiju ljubavnu tragediju svjetske dramaturgije na scenu postavlja redateljica Nenni Delmestre, a naslovne uloge tumače Marko Petrić i Anastasija Jankovska
Jadran Babic

Jadran Babic

Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babic

Predstava se izvodi u prijevodu Milana Bogdanovića u obradi Lade Kaštelan, koja s redateljicom Delmestre supotpisuje i dramaturšku obradu djela. Ostatak brojne glumačke podjele predvode Trpimir Jurkić u ulozi fratra Lorenza, Snježana Sinovčić-Šiškov Julijina je dadilja, dok Romeovog prijatelja Mercuzija igra Goran Marković. Među protagonistima, tu su još Mijo Jurišić u ulozi Benvoglia, Vladimir Posavec Tušek koji glumi Tibalda, Žarko Radić i Matea Elezović kao Julijini roditelji, Nenad Srdelić kao stari Montecchi, Romeov otac, Josip Zovko kao Escalo te Nikša Arčanin kao Julijin nesuđeni zaručnik Paris. U manjim ulogama u predstavi debitira i velik broj mladih glumaca, studenata treće godine splitske glumačke akademije.

Sadržaj 'Romea i Julije' Shakespeare preuzima iz novele talijanskoga pisca Bandella. Nastalu u Shakespeareovoj fazi lirske drame, 'Romea i Juliju' karakterizira ponajprije raskoš jezika, često dekorativne, a ne funkcionalne naravi, profinjenost osjećaja, idealistička karakterizacija likova. Besmislena mržnja među porodicama, esktatična, strastvena ali i tjeskobna, pa potom i tragična ljubav između dvoje mladih govori o golemoj moći ljudskih osjećaja. Pisana u prozi i u stihovima, tragedija Julije Capuletti i Romea Montecchija, potomaka zavađenih veronskih obitelji, fabula je koja već stoljećima opčinjava kazališnu i književnu publiku.

U autorskom timu predstave su, osim redateljice Delmestre, još i Lina Vengoechea, koja je napravila izbor glazbe, kreirala scenografiju, a bila je i asistentica režije, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf i autor scenskog pokreta Mark Boldin, redatelj videomaterijala Dan Oki te oblikovatelji scenskog svjetla i tona Zoran Mihanović i Damir Punda. Premijera započinje u 20 sati, a reprizne izvedbe su na programu 13., 14. te 23. i 24. siječnja u 19.30 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi