POTPORA PROJEKTIMA

Predstavljeni programi EU 'Kultura 2007-2013' i 'Media 2007'

12.10.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Programi Europske unije "Kultura 2007-2013" i "Media 2007" predstavljeni su u Zagrebu kulturnim djelatnicima u svrhu ukazivanja na sličnosti i razlike obaju programa te na mogućnosti koje im oni pružaju.

Kroz Odjel za kulturnu kontaktnu točku i MEDIA desk želi se pomoći potencijalnim korisnicima da korištenjem tih programa, u kojima Hrvatska participira članarinama, ostvaruju projekte, ulaze u koprodukcije i djeluju u zajedničkom europskome kulturnom prostoru, rekla je Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture.

Teško je putovati kroz labirint brojnih propisa, a uz pomoć tih dvaju ureda lakše se može doći do zajedničkog cilja, a to je što više ostvarenih projekata, dodala je.

Kulturna kontaktna točka je odjel pri Upravi za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture zadužen za provedbu programa "Kultura 2007-2013", a MEDIA desk Hrvatske, pri Hrvatskom audiovizualnom centru, radi na promociji programa "MEDIA 2007", namijenjenog razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

Martina Petrović, voditeljica MEDIA deska, podsjetila je kako je program MEDIA Europska komisija pokrenula devedesetih kako bi se na tržištu osnažio europski film, te u konačnici i vratila publika u kina i na europske, a ne samo američke filmove.

Programu "MEDIA 2007" prethodila su četiri slična programa, a proračun od 2007. do 2013. iznosi 755 milijuna eura, od čega se 65 posto izdvaja za promociju i distribuciju europskih filmova izvan matične zemlje, napomenula je Petrović, dodavši da je hrvatski MEDIA desk osnovan 2008.

Programom "Kultura 2007-2013", u kojem Hrvatska sudjeluje od 2007., podupiru se, među ostalim, kulturne aktivnosti, europska kulturna tijela i mreže, a s ciljem promicanja transnacionalne mobilnosti kulturnih djelatnika, umjetničkih djela i međukulturnog dijaloga.

Postupak odabira temelji se na otvorenim godišnjim pozivima za prijavljivanje projekata koje upućuje Europska komisija, a provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.

Informativni dan o tim programima održan je u Informacijskom centru EU pri Delegaciji Europske komisije u RH, u organizaciji Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i MEDIA deska Hrvatske.