AVANGARDNI POKRETI U UMJETNOSTI

Predstavljena Žmegačeva knjiga 'Strast i konstruktivizam duha'

29.01.2015 u 20:52

Bionic
Reading

Knjiga akademika Viktora Žmegača 'Strast i konstruktivizam duha - Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća' predstavljena je u četvrtak navečer u Matici hrvatskoj u Zagrebu

O knjizi su govorili akademici Mladen Machiedo i Krešimir Nemec te autor knjige Viktor Žmegač

Po Machiedovim riječima, akademik Žmegač se javlja u doba kad se smatra da je klasična povijest književnosti stavljena izvan uporabe. 'Dominantna je Zagrebačka škola sa svojom stilističkom kritikom', istaknuo je, dodavši kako Žmegač uz kritiku prati i njezin povijesni kontekst.

Ocijenio je kako je u Žmegačevim studijama posebno važna intertekstualnost te dodao kako autor pojave prati kroz književne, glazbene i druge umjetničke pojave.

Akademik Nemec je ustvrdio kako se Žmegač u svojoj knjizi bavi avangardnim pokretima u umjetnosti te da se u svojim studijama osvrće i na književne pojave u Hrvatskoj.

Knjiga 'Strast i konstruktivizam duha - Temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća' (412 str.) podijeljena je na četiri poglavlja. U prvom poglavlju autor obrađuje raskid s osjetilnim i mentalnim tradicijama, odnosno književnim pojavama ekspresionizma, futurizma, apstrakcije i atonalnosti.

U drugom poglavlju bavi se pitanjem umjetnosti protiv umjetnosti ili putovima dadaističke mašte i konstruktivizma. U poglavlju o modernističkom romantizmu Žmegač piše o nadrealizmu, dok je poglavlje o suvremenosti posvećeno varijantama i repeticijama.

Na kraju knjige objavljen je popis uporabljene literature i kazalo imena. Knjigu je objavila Matica hrvatska.

Akademik Viktor Žmegač rođen je 1929. u Slatini. Od 2002. profesor je emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Autor je više knjiga, među kojima i knjige 'Povijesna poetika romana'.