festival mediteranskog filma

Debi Filipa Herakovića 'Pelikan' imat će hrvatsku premijeru u Splitu

09.06.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Debitantski igrani film 'Pelikan' redatelja Filipa Herakovića će u petak, 16. lipnja premijerno biti prikazan hrvatskoj publici na Festivalu mediteranskog filma Split

Riječ je o drami s elementima humora u kojoj upoznajemo nogometaša Josipa, igra ga Edi Ćelić, koji se nakon ozljede koljena suočava s oporavkom svog fizičkog tijela, no ono što doživljava mnogo intenzivnije jest potreba da otkrije tko je zapravo i tko želi biti.

Uz Ćelića u filmu, između ostalih, igraju Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje i drugi. "Pelikan" je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu Tallinn Black Nights, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, te na beogradskom Festivalu autorskog filma, gdje je ponio nagradu „Najhrabriji film Balkana“. High on Films o "Pelikanu" kaže - "izuzetno postignuće za debitanta", Cineuropa ga karakterizira kao "zabavan i pronicljiv", Screen Daily je poručio - "Film svakako najavljuje Herakovića kao obećavajuće novo ime". Premijernom projekcijom u Splitu "Pelikan" počinje svoja prikazivanja pred hrvatskom publikom. Film je uvršten i u Glavni program ovogodišnjeg 70. Pulskog filmskog festivala u sekciju Hrvatski film, koja je također natjecateljskog karaktera.

"Pelikan" je drama s elementima humora u kojoj je glavni lik profesionalni nogometaš, koji se nakon ozljede koljena nalazi u toplicama na oporavku. Uslijed Josipovih interakcija s fizioterapeutom usmjerenim na vlastitu promociju, posjeta njegove djevojke s kojom odnos nije idealan i najboljeg prijatelja kojeg vidi novim očima, pratimo čovjeka koji nije sasvim siguran u to tko je on i što od života želi. U toplicama slučajno naiđe na poslovnu konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Josip prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Izvor: Društvene mreže

"Veselim se što ćemo nakon dva strana festivala film 'Pelikan' napokon prikazati domaćoj publici. Raduje me i što će to biti u sklopu festivala koji se sad već održava 16. godinu u Splitu, gradu u kojem je rođen Edi Ćelić, glavni glumac u filmu. U procesu stvaranja 'Pelikana' sudjelovalo je zaista mnogo profesionalaca poput Nikoline Bogdanović s kojom se odlično razumijem i s kojom je bilo nekako prirodno napisati scenarij, zatim producenata Tamare Babun i Matije Drnikovića iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly koji su odradili enorman i zahtjevan posao, snimatelja Tomislava Krnića, odličnih glumaca i mnogih drugih s kojima je bilo zadovoljstvo i užitak raditi", rekao je redatelj Filip Heraković.

"Ne znam zašto se uvijek iznenadim koliko su neke stvari u životu ciklične. Svoje prve kazališne korake napravio sam upravo u Splitu, a izgleda da ću i neke od svojih prvih filmskih ponoviti na istom mjestu. U Split odlazim miran zbog toga što je 'Pelikan' već uspješno pronašao put do određene publike, ali i uzbuđen zbog mogućnosti da se njegov put nastavi. Umjetnost bi uvijek trebala provocirati dijalog tako da se neizmjerno radujem razgovoru koji će 'Pelikan uskoro potaknuti' te pozivam sve zainteresirane da nam se u tom razgovoru pridruže", poručio je glavni glumac Edi Ćelić.

Producenti filma Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly kratko su se nadovezali rekavši: "Reakcije ljudi u Tallinnu i Beogradu potvrdile su nam da film koji smo stvarali s neizmjerno puno ljubavi i volje dobro komunicira s gledateljima i sad smo posebno uzbuđeni vidjeti kako će ga doživjeti naša publika."

  • +3
'Pelikan' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo